Ciasto kakaowe z musem i budyniem
Jak zacząć poniedziałek, by cały tydzień był udany? Najlepiej osłodzić go sobie choć troszkę. Czy to w pracy czy domu do kawki czy herbatki idealne ciasto kakaowe z musem i budyniem. Nie wymaga dużo pracy. Jest aksamitne, wilgotne i niezwykle smaczne. Zrobisz je szybko tak samo jak zjesz 😉 Amatorów na to ciasto znam wielu. Nie ma osoby której, by nie smakowało. Niestety jak wszystko ma wady tak to ciasto również. Zdecydowanie za szybko znika i nie ma tu znaczenia czy dziecko czy dorosły, bo każdemu smakuje. Zapraszam na kawałek 😉
Składniki :
Ciasto:
200g masła
2 szkl mąki
4 jajka
4 łyżki cukru
1/2 szkl. wody
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Mus:
1op. owoców leśnych (u mnie mrożone owoce), ale mogą być i inne owoce
2-3 łyżki cukru pudru
1 galaretka malinowa
1/2 szkl. wody
Budyń:
2 szkl. mleka
2 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru (można pominąć jak nie chcemy, by ciasto było słodkie)
200g masła
Dodatkowo:
cukier puder
forma do pieczenia o wym 25x30cm
papier do pieczenia
Przygotowanie :
Ciasto :
Na ogniu w garnuszku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem.
Gdy się rozpuści dodajemy kakao i mieszamy do połączenia składników tak, by nie było grudek.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka ubijamy w osobnym naczyniu na puch z cukrem waniliowym.
Dodajemy przestudzoną masę kakaową oraz przesiany z mąką proszek do pieczenia.
Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
Całość łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównujemy wierzch.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 40-50 minut.
Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem – gdy patyczek jest suchy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy w poziomie na 3 równe płaty.
Przełożenie:
Do formy wkładamy 1 płat ciasta.
Nakładamy mus leśny i wyrównujemy wierzch.
Kładziemy 2 płat ciasta.
Wylewamy masę budyniową.
Całość przykrywamy ostatnim płatem ciasta.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Mus:
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody.
Czekamy aż zacznie tężeć.
Owoce umieszczamy w blenderze dodajemy cukier.
Miksujemy na gładką masę.
Następ[nie dodajemy tężejącą galaretkę.
Całość ponownie miksujemy.
Budyń:
W garnuszku zagotowujemy połowę mleka.
W drugiej połowie mleka mieszamy mąki, żółtka i cukier tak, by nie było grudek.
Gdy mleko się zagotuje dodajemy przygotowany roztwór.
Całość szybko mieszamy, aby nie powstały grudki.
Całość gotujemy na małym ogniu przez minutę non stop mieszając.
Następnie masę budyniową studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę dodając stopniowo po 1 łyżce masy budyniowej (do momentu aż masa się skończy).
Rady :
Do ciasta możemy użyć gotowego budyniu z torebki – będzie szybciej go zrobić.
Zamiast cukru pudru na wierzchu możemy zrobić polewę czekoladową gotową z torebki lub zrobioną własnoręcznie.
Pychotka, jest w nim wszystko co lubię. Mniamm.
To samo mój mąż powiedział 😉
Ale wspaniałe ciacho, częstuję się do kawy 🙂 Dziękuję za wspólną zabawę 🙂
Ja również dziękuję 😉
Pyszne ciasto, uwielbiam warstwowe ciasta, zawsze wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Dziękuje za miłe słowa 😉
Ciasto z budyniem zawsze jest pyszne 🙂 Dziękuję za wspólną zabawę 🙂
Ja również dziękuję 😉
mam nadzieje że jeszcze coś zostało, wsiadam w auto i jadę do Was;)
Zawsze można zrobić nowe więc Ty wsiadaj w autko , a ja biorę się za pieczenie 😉