Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską
Gdy za oknem pogoda jak bajka, słońce praży jakby był środek lata, a na niebie nie ma żadnej chmurki to wiadomo jakie mamy samopoczucie. Na szczęście dziś zaczynamy weekend , a jak weekend to trzeba go w pełni wykorzystać. Większość z nas odlicza minuty do wyjścia z pracy. W głowie mamy mnóstwo planów od tych czy będą korki w drodze powrotnej do domu aż po te co zrobię do jedzenia jak dojadę. Najgorsze,co większości spędza sen z powiek to to, co by tu podać żeby się nie napracować, a innym żeby smakowało. Ja mam na to szybką radę. Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską z aksamitnym jogurtem to prawdziwa bajka dla podniebienia. Łatwo, szybko, smacznie aż chce się żyć. Zapraszam kochani do testowania przepisu
Składniki :
1/2 kapusty pekińskiej
1 pierś z kurczaka
1 czerwona cebula
1 papryka ( u mnie czerwona)
koperek do ozdoby (ilość wedle uznania)
sól
pieprz
papryka ostra
olej
Sos:
1 mały jogurt naturalny
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie :
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju doprawiając solą, pieprzem i papryką do smaku.
Po usmażeniu odsączamy.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Kapustę myjemy, osuszamy i kroimy.
Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
Koperek jeśli mamy to myjemy, osuszamy i kroimy drobno (jeśli nie mamy go w domu możemy pominąć).
Wszystkie składniki łączymy w naczyniu.
Dodajemy sos i mieszamy.
Sałatkę schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.
Sos:
W miseczce łączymy jogurt z czosnkiem obranym i przeciśniętym przez praskę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprze.
Mieszamy i dodajemy do sałatki.
Do przygotowania sałatki możemy użyć grillowane piersi kurczaka, żeby było bardziej fit 😉
Dodaj komentarz