Ziemniaki zapiekane z gorgonzolą
Mamy niby koniec maja, a pogoda w kratkę. Ni to ciepło ni to zimno, a jeść trzeba. Pytanie tylko, co mamy jeść? Dania lekkie, wiosenne i pełne słońca czy może takie które głód zaspokoją na dłużej przy tym nas rozgrzewając? Jakie macie swoje pomysły? U nas dziś dla odmiany na obiad podajemy Ziemniaki zapiekane z gorgonzolą. Smaczne, ale troszkę inne połączenie smaków, a że eksperymenty lubimy to zawsze takie dania szybko u nas znikają 😉 Wystarczy kilka składników i obiad gotowy.
Składniki :
12 dużych ziemniaków
250g sera gorgonzola
60-70g kostki miękkiego masła
3 ząbki czosnku
1 cebula
garść posiekanej natki i szczypiorku
sól
pieprz
papryka słodka
olej
woda
Przygotowanie :
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
Po ugotowaniu ziemniaki studzimy i wydrążamy środki.
Wydrążone ziemniaki smarujemy masłem, a to co zostało ze środków wykorzystujemy, aby przygotować puree (ja swoje ziemniaki zmiksowałam z dodatkiem masła).
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle.
Dodajemy pokruszoną gorgonzolę i mieszamy.
Następnie dodajemy umyte, osuszone i posiekane natkę i szczypiorek.
Na sam koniec wrzucamy puree z ziemniaków, mieszamy i chwilę podduszamy.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy z solą.
Dodajemy do masy ziemniaczanej.
Przyprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i papryką.
Przygotowanym farszem faszerujemy ziemniaki.
Następnie układamy je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.C przez około 25-30 minut.
Podajemy na ciepło.
Smacznego
Ja też lubię eksperymenty, ale pierwszy raz trafiłam na takie połączenie. Danie wygląda bardzo apetycznie i aż kusi wypróbować przepis. Moja rodzina bardzo lubi zapiekane dania, więc z pewnością będą zadowoleni. Sama jestem bardzo ciekawa takiego nietypowego połączenia. To dobra opcja na obiad 🙂
U nas się zawsze sprawdza mam nadzieję, że w Waszej rodzinie również zrobi wow 😉
Masa jest ziemniaczana czy ziemniaczano-jajeczna (jak jest napisane). Kiedy wrzucamy jajko i jakie: surowe czy ugotowane na twardo i posiekane?