Menu
  • Dziś jest : 15 lutego 2025 Imieniny : Faustyna, Jowity, Georginy
  • Menu

    Ziemniaki zapiekane z gorgonzolą

  • Mamy niby koniec maja, a pogoda w kratkę. Ni to ciepło ni to zimno, a jeść trzeba. Pytanie tylko, co mamy jeść? Dania lekkie, wiosenne i pełne słońca czy może takie które głód zaspokoją na dłużej przy tym nas rozgrzewając? Jakie macie swoje pomysły? U nas dziś dla odmiany na obiad podajemy Ziemniaki zapiekane z gorgonzolą. Smaczne, ale troszkę inne połączenie smaków, a że eksperymenty lubimy to zawsze takie dania szybko u nas znikają 😉 Wystarczy kilka składników i obiad gotowy.

    Składniki :

    12 dużych ziemniaków
    250g sera gorgonzola
    60-70g kostki miękkiego masła
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    garść posiekanej natki i szczypiorku
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    olej
    woda

    Przygotowanie :

    Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
    Po ugotowaniu ziemniaki studzimy i wydrążamy środki.
    Wydrążone ziemniaki smarujemy masłem, a to co zostało ze środków wykorzystujemy, aby przygotować puree (ja swoje ziemniaki zmiksowałam z dodatkiem masła).
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle.
    Dodajemy pokruszoną gorgonzolę i mieszamy.
    Następnie dodajemy umyte, osuszone i posiekane natkę i szczypiorek.
    Na sam koniec wrzucamy puree z ziemniaków, mieszamy i chwilę podduszamy.
    Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy z solą.
    Dodajemy do masy ziemniaczanej.
    Przyprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i papryką.
    Przygotowanym farszem faszerujemy ziemniaki.
    Następnie układamy je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
    Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.C przez około 25-30 minut.
    Podajemy na ciepło.
    Smacznego

  • 3 odpowiedzi na “Ziemniaki zapiekane z gorgonzolą”

    1. Irka pisze:

      Ja też lubię eksperymenty, ale pierwszy raz trafiłam na takie połączenie. Danie wygląda bardzo apetycznie i aż kusi wypróbować przepis. Moja rodzina bardzo lubi zapiekane dania, więc z pewnością będą zadowoleni. Sama jestem bardzo ciekawa takiego nietypowego połączenia. To dobra opcja na obiad 🙂

    2. Edyta pisze:

      Masa jest ziemniaczana czy ziemniaczano-jajeczna (jak jest napisane). Kiedy wrzucamy jajko i jakie: surowe czy ugotowane na twardo i posiekane?

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *