Ciasto jogurtowe bez pieczenia
Ciasto jogurtowe bez pieczenia z borówkami to lekkość, świeżość, prostota. Sprawdzi się wspaniale w zwykły dzień podane do kawy czy herbaty jak znajomi wpadną na ploteczki. Na urodzinach czy imieninach smakiem zachwyci nie jedną osobę. Ciasto możemy przygotować dwa dni wcześniej oszczędzając swój czas na inne rzeczy, przyjemności które planujemy wykonać na ostatnią chwilę. Ja to ciasto pierwszy raz robiłam, ale wiem, że nie ostatni. Z czystym sumieniem mogę je Wam polecić i zachęcić do przygotowania. Opcji do wykorzystania mamy tu wiele gdyż wystarczy wymienić owoce czy smak dodanego jogurtu, a uzyskamy zupełnie nowe połączenie smakowe.
Składniki:
1/2 paczki biszkoptów (użyłam okrągłych)
3 galaretki smak ulubiony
2 łyżki cukru pudru
500g jogurtu naturalnego
250g borówek
6 łyżeczek żelatyny
woda
Dodatkowo :
tortownica
Przygotowanie :
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
Jedną z galaretek umieszczamy w płaskim naczyniu i odstawiamy do stężenia.
Jogurt miksujemy z cukrem pudrem.
Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody, połowę umytych owoców oraz galaretkę z płaskiego naczynia pokrojoną na małe kawałki.
Całość delikatnie mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.
Na nich wylewamy tężejącą masę jogurtową.
Wierzch wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągamy na wierzchu wykładamy pozostałe owoce delikatnie je dociskając.
Następnie wylewamy jedną tężejącą galaretkę. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce do czasu aż masa stężeje.
Gdy to się stanie na wierzch wylewamy ostatnią galaretkę.
Ciasto ponownie schładzamy 2-3 godziny.
Podajemy na zimno.
Rady :
Chcąc zaoszczędzić sobie czasu możemy na wierzch użyć tylko jednego rodzaju/koloru galaretki.
Dodaj komentarz