Sałatka brokułowa z szynką i fetą
Za oknem coraz cieplej. Pogoda nas rozpieszcza. Chcemy jak najwięcej korzystać ze słońca. Planujemy weekendowe wyjazdy chcąc odpocząć od szarości codziennego życia. Marzymy o tym kiedy będzie ciepło na tyle, by zacząć sezon opalania i tu często pojawia się problem. Jak się pokazać po zimie w bikini, gdy parę kilogramów nam przybyło. Wtedy zaczynamy panikować i szukać opcji, by jak najszybciej pozbyć się nadprogramowego bagażu i cieszyć się znów życiem.
Najlepszym sposobem jest zmiana nawyków żywieniowych i aktywność fizyczna. Postawmy teraz na lekkie smaczne i iście wiosenne sałatki. Takie jak sałatka brokułowa z szynką i fetą. Możesz ją zabrać wszędzie. Będzie idealna na śniadanie czy kolację. Zamiast podjadać słodkości zjedz trochę sałatki.
Składniki :
różyczki z 1 brokuła
250g chudej szynki
1 op. sera Feta
2 jajka
2 pomidory
szczypiorek ilość wedle uznania
sól
Sos:
1 mały jogurt naturalny
pieprz
2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie :
Brokuł oczyszczamy i dzielimy na różyczki.
W lekko osolonej wodzie gotujemy al dente i odcedzamy na sitku.
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
Pomidory myjemy i kroimy wedle uznania (piórka/kostka).
Szynkę kroimy w kostkę.
Ser kruszymy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w naczyniu.
Dodajemy sos i mieszamy.
Schładzamy 30 minut w lodówce.
Posypujemy umytym, osuszonym i pokrojonym szczypiorkiem (ilość szczypiorku wedle uznania).
Sos:
Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę.
Dodajemy do jogurtu.
Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem.
Jak kolorowo aż chce się jeść, a z tymi kilogramami to trafione w sedno tylko gorzej jak się ma lenia 🙁
Przepis warty przygotowania