Menu
  • Dziś jest : 10 czerwca 2019 Imieniny : Bogumiła, Małgorzaty, Edgara
  • Menu

    Sernik zebra

  • Już za kilka chwil zaczniemy bardzo długi weekend. Czyżby był gdyby nie rozpalić grilla z pysznościami, a na deser nie zaserwować ciasta. Nie od dziś wiadomo również, że szkoda tracić zbyt wiele czasu na stanie przy garnkach jak pogoda zaprasza do aktywności na dworze. Dlatego dziś postanowiłam przyjść Wam z pomocą i zaoferować przepis na bajeczny w smaku Sernik zebra. Urzeknie Was jego prostota i aksamitny smak.

    Składniki :

    1 kg sera z wiaderka
    4 jajka
    1/2 szkl. cukru
    100g masła
    1 budyń waniliowy bez cukru
    4 łyżki kakao
    3 łyżki mleka

    Dodatkowo :

    papier do pieczenia
    foremka keksówka

    Przygotowanie :

    W naczyniu ubijamy na puszystą masę jajka z cukrem.
    Następnie dodajemy miękkie masło, budyń oraz po łyżeczce ser non stop ubijając.
    Gdy masa będzie jednolita odkładamy do drugiego naczynia 1/3 jej objętości.
    Do mniejszej ilości masy dodajemy kakao oraz mleko.
    Mieszamy do połączenia składników.
    Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Następnie na przemian kładziemy masę jasną i ciemną aż do wykorzystania obu mas.
    Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.C następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st.C i pieczemy około 50-60 minut.
    Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem – gdy jest suchy ciasto jest upieczone.
    Wyciągamy je i studzimy, po czym wyciągamy z formy.

  • 16 odpowiedzi na “Sernik zebra”

    1. Sabina pisze:

      Dawno już nie jadłam takiego. Bardzo ładnie się prezentuje 🙂

    2. AniaM. pisze:

      Bardzo fajny przepis. Jak tylko uda mi się dostać nasz ser, zaraz zrobię.

    3. Felicja pisze:

      Ciekawy przepis. Ja do sernika nie używam takiego sera, tylko normalnego twarogu 😀

      • Smaczne Przepisy pisze:

        U mnie to zależy czy jadę do jakiegoś większego sklepu na zakupy, bo jak jestem w domu to robię z takiego sera jaki jest dostępny w lokalnym sklepie 😉

    4. Ania pisze:

      Sternika zebry nie znam, tylko taka tradycyjna na biszkopcie 🙂 fajny przepis i dodaje do mojej książki z przepisami 🙂

    5. A ja w takim razie zrobię na Święta, właśnie szukałam jakiego przepisu na sernik, i jakiegoś takiego mniej spotykanego – już mam 🙂 dziękuję 🙂

    6. Jak ja kocham serniki! Paulina, Twój chętnie zaprosiłabym do świątecznego stołu 😉

    7. Angelika pisze:

      Nooo pychotka, bardzo lubię serniki wszystkie jakie tylko na świecie 💞

    8. Papierowa Łowczyni pisze:

      Wygląda bardzo apetycznie. Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Sałatka brokułowa z szynką i fetą

    Za oknem coraz cieplej. Pogoda nas rozpieszcza. Chcemy jak najwięcej korzystać ze słońca. Planujemy weekendowe wyjazdy chcąc odpocząć od szarości...

    Zamknij