Menu
  • Dziś jest : 14 sierpnia 2018 Imieniny : Euzebiusza, Maksymiliana, Alfreda
  • Menu

    Sernik zebra

  • Już za kilka chwil zaczniemy bardzo długi weekend. Czyżby był gdyby nie rozpalić grilla z pysznościami, a na deser nie zaserwować ciasta. Nie od dziś wiadomo również, że szkoda tracić zbyt wiele czasu na stanie przy garnkach jak pogoda zaprasza do aktywności na dworze. Dlatego dziś postanowiłam przyjść Wam z pomocą i zaoferować przepis na bajeczny w smaku Sernik zebra. Urzeknie Was jego prostota i aksamitny smak.

    Składniki :

    1 kg sera z wiaderka
    4 jajka
    1/2 szkl. cukru
    100g masła
    1 budyń waniliowy bez cukru
    4 łyżki kakao
    3 łyżki mleka

    Dodatkowo :

    papier do pieczenia
    foremka keksówka

    Przygotowanie :

    W naczyniu ubijamy na puszystą masę jajka z cukrem.
    Następnie dodajemy miękkie masło, budyń oraz po łyżeczce ser non stop ubijając.
    Gdy masa będzie jednolita odkładamy do drugiego naczynia 1/3 jej objętości.
    Do mniejszej ilości masy dodajemy kakao oraz mleko.
    Mieszamy do połączenia składników.
    Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Następnie na przemian kładziemy masę jasną i ciemną aż do wykorzystania obu mas.
    Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.C następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st.C i pieczemy około 50-60 minut.
    Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem – gdy jest suchy ciasto jest upieczone.
    Wyciągamy je i studzimy, po czym wyciągamy z formy.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Sałatka brokułowa z szynką i fetą

    Za oknem coraz cieplej. Pogoda nas rozpieszcza. Chcemy jak najwięcej korzystać ze słońca. Planujemy weekendowe wyjazdy chcąc odpocząć od szarości...

    Zamknij