Pieprz
Pieprz czarny jego ostry smak pochodzi od zawartej głównie
w wierzchniej warstwie owocu piperyny.
Pieprz czarny zawiera :
błonnik
wapń
białko
tłuszcz
żelazo
magnez
Jest przyprawą uniwersalną.
Dodajemy go do:
marynat
pieczeni
sosów
Odrobina pieprzu potrafi ożywić smak tłustych rosołów czyniąc je lżej strawnymi.
Dodając go do sałatek i jarzyn możemy cieszyć się pełnią ich smaku.
Jest niezbędny do takich dań jak :
risotto
potraw z białego sera
potraw z żółtego sera
Pieprz biały jest łagodny.
W wielu potrawach niezastąpiony.
Potrafi podnieść smak jaj szczególnie tych faszerowanych, zup,
galaretek rybnych, a także dań z dodatkiem imbiru, do mięs
(szczególnie wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny czy baraniny).
Jest idealnym dodatkiem do ryb.
Zupy z jego dodatkiem nabierają smaku i aromatu.
Jest dopełnieniem ciepłych i zimnych sosów.
Należy jednak pamiętać, że pieprz mielony dodajemy pod koniec gotowania,
a pieprz ziarnisty na początku gotowania potraw.
Dodaj komentarz