Oregano
Oregano dobrze się komponuje z bazylią, tymiankiem, majerankiem i pieprzem
tworząc z nimi doskonale harmonizującą mieszankę.
Do potraw mięsnych dodajemy je na sam koniec gotowania.
Świeże ryby faszeruje się nadzieniem z bułki z dodatkiem drobno poszatkowanych liści oregano.
Całe ziele położone na żarzące się ognisko, nadaje delikatny aromat potrawom pieczonym na ruszcie.
Jest idealnym dodatkiem do pizzy, spaghetti, zapiekanek czy innych dań kuchni włoskiej.
Stosowane jest również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej.
Oregano w głównej mierze zawiera :
olejki lotne
kwas rozmarynowy
gorycze
garbniki
Służy do przyprawiania :
serów
owoców morza
warzyw (pomidorów, sałaty, fasoli, grochu)
sosów
sałatek
wędlin
ryb
pieczonych mięs
zupy szczególnie te zawiesiste
pieczonych ziemniaków
przyprawić cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę
Dodaj komentarz