Menu
  • Dziś jest : 19 stycznia 2025 Imieniny : Henryka, Mariusza, Erwina
  • Menu

    Imbir

  • imbir

    Imbir jego kłącza zawierają dużo olejków eterycznych, estery, żywicę, skrobię oraz
    substancję o ostrym , palącym i charakterystycznym smaku zwaną gingerolem.
    Jest stosowany do wyrobu niektórych likierów i wędlin.
    Najpopularniejsze są ciasteczka,pierniczki i chleby imbirowe, herbaty oraz piwo.
    Dodaje się go również do :

    marmolad
    rosołu
    sałatek owocowych
    sosów
    pasztetów
    flaków

    Uszlachetnia kwaśne mleko, a także chłodniki którego bazą jest zsiadłe mleko.
    Jest ceniony przy wyrobie gatunkowych wyrobów alkoholowych.
    Jest jednym z ważniejszych składników mieszanek i proszku curry.
    Możemy go dodać do puddingów, herbatników, pikli czy wielu azjatyckich potraw.
    Służy do aromatyzowania kompotów, piwa czy wina grzanego.
    Jest dodawany do marynat z ogórków i dyni.
    Należy jednak stosować go z umiarem gdyż jego nadmiar popsuje smak potrawy.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *