Imbir
Imbir jego kłącza zawierają dużo olejków eterycznych, estery, żywicę, skrobię oraz
substancję o ostrym , palącym i charakterystycznym smaku zwaną gingerolem.
Jest stosowany do wyrobu niektórych likierów i wędlin.
Najpopularniejsze są ciasteczka,pierniczki i chleby imbirowe, herbaty oraz piwo.
Dodaje się go również do :
marmolad
rosołu
sałatek owocowych
sosów
pasztetów
flaków
Uszlachetnia kwaśne mleko, a także chłodniki którego bazą jest zsiadłe mleko.
Jest ceniony przy wyrobie gatunkowych wyrobów alkoholowych.
Jest jednym z ważniejszych składników mieszanek i proszku curry.
Możemy go dodać do puddingów, herbatników, pikli czy wielu azjatyckich potraw.
Służy do aromatyzowania kompotów, piwa czy wina grzanego.
Jest dodawany do marynat z ogórków i dyni.
Należy jednak stosować go z umiarem gdyż jego nadmiar popsuje smak potrawy.
Dodaj komentarz