Cebula
Cebula to źródło :
witamin (witaminy z grupy B, witaminy E, PP, C)
składniki mineralne (cynk, żelazo, siarka, miedź, fosfor, wapń)
białka
pektyny
olejki lotne
glikozydy flawonowe
Możemy jej użyć do :
potraw mięsnych ( z wieprzowiny, wołowiny czy dziczyzny)
potraw kuchni świata ( meksykańskiej, greckiej, chińskiej, indyjskiej)
sosów
zup
sałatek
twarogu
Jest skuteczna w zwalczaniu infekcji układu oddechowego i przewodu pokarmowego.
Poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, działa przeciwko zaparciom,
znosi nadmierną fermentację, obniża ciśnienie krwi, powoduje spadek zawartości cukru we krwi,
reguluje równowagę sodowo-potasową.
Jej spożycie obniża poziom cholesterolu.
Niestety trzeba uważać z jej spożyciem gdy mamy schorzenia wątroby, nerek czy żołądka.
Dodaj komentarz