Sałatka z tortellini,szynką i pomidorkami

Czasami przychodzi taki, że nic nam się nie chce, a jeść trzeba. Ostatnio wiele rzeczy mnie przytłoczyło więc robiąc sałatkę postanowiłam, że będzie żywa, kolorowa, smaczna, zdrowa i pełna optymizmu którego gdy jest taka aura za oknem może nam bardzo brakować.
Składniki:
1 op. tortellini (u mnie był farsz mięsny)
150g szynki w kawałku
100-150 g sera żółtego w kawałku
garść pomidorków koktajlowych najlepiej z własnego krzaczka
1 pęczek szczypiorku
1 ogórek wężowy średniej wielkości
1 puszka (400g) kukurydzy
1 niezbyt duża papryka (u mnie czerwona)
4-5 szt. ogórek kiszony
Sos:
mały gęsty jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
pieprz
sól ( ja do swojej sałatki nie dodawałam soli)
Przygotowanie:
Tortellini gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
Szynkę kroimy w kostkę,ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Ogórki kiszone kroimy w kostkę (możemy je zetrzeć na tarce).
Ogórek węzowy myjemy, osuszamy (ja swój obrałam) i kroimy w kostkę.
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy np. na połówki/ćwiartki wszystko zależy od ich wielkości.
Kukurydzę odsączamy.
Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy sos, mieszamy i schładzamy w lodówce.
Wierzch posypujemy umytym, osuszonym i pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego
Sos:
W misce łączymy jogurt, majonez, sok wyciśnięty z cytryny i czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę.
Mieszamy i doprawiamy do smaku.


Dodaj komentarz