Menu
  • Dziś jest : 23 lutego 2018 Imieniny : Damiana, Romany, Florentyna
  • Menu

    Szarlotka z połówek jabłek czyli pagórki jabłkowe

  • Szarlotka z połówek jabłek czyli pagórki jabłkowe

    Szarlotka z połówek jabłek czyli pagórki jabłkowe to typowo
    wrześniowe jesienne ciasto które smakiem urozmaici nie jedno spotkanie towarzyskie.

    Składniki :

    Ciasto :

    750-800g mąki pszennej typ 450
    3/4 szkl. cukru pudru + do posypania
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki jogurtu gęstego
    430g margaryny
    1 op. proszku do pieczenia

    Nadzienie :

    10 szt. średniej wielkości jabłek
    3-4 łyżki rodzynek
    1 op. cukru waniliowego
    cynamon
    3 łyżki bułki tartej

    Dodatkowo :

    blacha 25×36 cm
    papier do pieczenia

    Przygotowanie :

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy cukier puder, margarynę, śmietanę i jogurt.
    Zagniatamy gładkie ciasto.
    Gdy będzie odchodzić od rąk dzielimy je na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3.
    Większą część ciasta rozwałkowujemy na cienko.
    Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia po same brzegi.
    Ciasto posypujemy bułką tartą.
    Następnie wykładamy obrane i wydrylowane z gniazd nasiennych połówki jabłek.
    Jabłka posypujemy cukrem waniliowy i cynamonem.
    Pomiędzy jabłka wsypujemy rodzynki.
    Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy nią jabłka tak aby brzegi się stykały
    (ciasta powinno nam jeszcze zostać i tak ma właśnie być).
    Brzegi zlepiamy do środka.
    Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami kształty ciasteczek.
    Układamy je na połączeniu brzegów ciasta.
    Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez 50-60 minut.
    Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego

    jablko

    Ciasto powstało w Cyklu „Ciasto na niedzielę”, a wraz ze mną piekły :

    Joanna 

     

  • 9 odpowiedzi na “Szarlotka z połówek jabłek czyli pagórki jabłkowe”

    1. miraga napisał(a):

      Super przepis i wspólne pieczenie 😉

    2. wiosenka27 napisał(a):

      Wspaniałe ciasto. Dziękuję za spotkanie:)

    3. Bożena napisał(a):

      Dzięki za wspólne pieczenie.

    4. Joanna Różowa Kuchnia napisał(a):

      Ciasto rewelacja, faktycznie bardzo smaczne . Dziękuję za wspólne pieczenie .

    5. Dorota napisał(a):

      Bardzo smakowicie się prezentuje, dziękuje za wspólne pieczenie 🙂

    6. Marzena napisał(a):

      Wspaniałe ciasto, dziękuje za wspólne pieczenie 🙂

    7. iziona napisał(a):

      Smacznie tu u Ciebie 🙂 dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂

    8. OlciaK napisał(a):

      Takie ciacho to chyba każdy lubi

    9. sweetbox napisał(a):

      wygląda wspaniale 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Pizza z tuńczykiem

    Kuchnia włoska i jej nieziemskie smaki które uwielbiam. mogłabym delektować się smakiem przez długi czas. Dziś moja Pizza z tuńczykiem...

    Zamknij