Schab w sosie truskawkowym

Sezon na truskawki mamy w pełni i często chcemy go wykorzystać jak tylko się da. Truskawki w ciastach, sałatkach, koktajlach to norma, ja szukałam czegoś innego. Chciałam wykorzystać owoce do obiadu i tak zrodził się ten pomysł. Schab w sosie truskawkowym to niecodzienne połączenie które zaskoczy wiele osób. Aksamitny smak, niesamowity aromat sprawią, że pokochacie to danie.
Składniki:
7 kotletów schabowych
700g truskawek
120 ml kremowego octu balsamicznego
1/2 szkl bulionu
sól
pieprz
olej
3-4 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Truskawki oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na połówki.
Dodajemy cukier puder i ocet balsamiczny. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut.
Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy lekko. Opruszamy pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Po usmażeniu mięsa do pozostałego na patelni tłuszczu dodajemy bulion. Całość zagotowujemy. Następnie dodajemy truskawki z octem balsamicznym. Wszystko podgrzewamy do 5 minut, powstały sos możemy doprawić wedle smaku solą i pieprzem. Po tym czasie truskawki wyciągamy, a sos redukujemy. Na talerzu układamy mięso na nim truskawki. Całość polewamy sosem. Mięso podajemy np z sałatą i pieczonymi ziemniakami.
Jeśli chcemy, by mięso było bardziej kruche możemy dodać sól zmiękczającą mięso.
Do sosu możemy wykorzystać schab z kością, ale wtedy mięso musimy jeszcze podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 minut.

Dodaj komentarz