Gulasz na kaszy z surówką z pora

Gulasz podany na kaszy gryczanej z surówką z pora
to moje ulubione danie obiadowe.
Możliwość zmiany składników sprawia,
że możemy za każdym razem inaczej je podać.
Składniki :
500g kaszy gryczanej (ja użyłam firmy Lestello)
6 szkl. wody
1 łyżka masła
sól
pieprz (ja użyłam firmy Prymat)
1 kg mięsa gulaszowego
1 czerwona papryka
250g pieczarek
1 cebula
olej
1 łyżeczka słodkiej papryki (ja użyłam firmy Prymat)
1 płaska łyżka mąki
1 łyżka śmietany
biała część pora
2 jabłka
3 ogórki kiszone
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie :
Wodę doprowadzamy do wrzenia.
Wrzucamy opłukaną kaszę.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
W między czasie doprawiamy.
Na sam koniec dodajemy masło.
Trzymamy na ogniu do momentu jego wchłonięcia.
Mięso myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem.
Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Obsmażone przekładamy do garnka.
Pieczarki obieramy,myjemy,kroimy w plastry.
Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne
i kroimy w paski.
Wszystkie warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
i przekładamy do garnka z mięsem.
Podlewamy wodą,by wszystkie składniki
były nią zalane.
Dusimy na małym ogniu do miękkości.
Doprawiamy solą,pieprzem i papryką.
Dusimy 1-1,5 godziny.
Czas duszenia zależy od mięsa.
Na sam koniec gulasz zagęszczamy
śmietaną połączoną z mąką.
Mieszamy i zagotowujemy.
Pora myjemy,osuszamy i kroimy w krążki.
Jabłka myjemy,obieramy i ścieramy na tarce
o grubych oczkach.
Ogórki obieramy i ścieramy jak jabłka.
Dodajemy śmietanę,cukier,sól i pieprz.
Mieszamy i schładzamy.
Smacznego






Dodaj komentarz