Batoniki owsiane z ziarnami
Batoniki owsiane z ziarnami jako przekąska bądź szybkie śniadanie
energii dodadzą, humor poprawią, dadzą nam pewność,
że pomimo zjedzenia batonika nie jest on pustą kalorią tylko zdrową przekąską.
Składniki :
110g masła
3 łyżki miodu płynnego
1 szkl. płatków owsianych (użyłam firmy Melvit)
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka nasion chia
1 garść daktyli
1 łyżka skórki pomarańczowej
2 banany2 łyżki pestek dyni
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy posiekanego słonecznika, pestki dyni i siemienia.
Dodajemy nasiona chia i wiórki kokosowe oraz płatki.
Mieszamy razem.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy je wraz ze skórką pomarańczową
oraz pokrojonymi daktylami do pozostałych sypkich składników.
W rondelku rozpuszczamy masło i miód.
Zalewamy pozostałe składniki.
Delikatnie mieszamy.
Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wym.
wyrównujemy wierzch.
Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
Upieczone batoniki będą rumiane z wierzchu.
Po upieczeniu odczekujemy 15 minut i kroimy na 12-14 batoników
(ilość w zależności od tego jakiej mają być szerokości).
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Batoniki będą dobre przez 2 dni.
Można je zawinąć w papierek bądź folię i jeść ze smakiem w szkole, pracy czy na pikniku 😉
Smacznego
super batoniki!
mniam slinka cieknie
Uwielbiam takie słodkości 🙂
Samo zdrowie i energia 🙂
o super przepis na odchudzanie
Zrobiłaś odżywcze batoniki , pełne witamin i nasion 🙂 Zaintrygowały mnie nasiona chia , muszę się w nie zaopatrzyć 🙂
Super przekaska 🙂
Pyszne zdrowe batoniki 🙂
super, pychota!!!