Menu
  • Dziś jest : 5 października 2024 Imieniny : Igora, Apolinarego, Placyda
  • Menu

    4 proste przepisy na smaczne zupy kremowe

  • Zupy kremy na dobre zagościły w jadłospisie Polaków. Są aromatyczne, gęste i sycące i doskonale komponują się z grzankami, groszkiem ptysiowym a nawet drobnym makaronem ryżowym. Sprawdzają się jako obiad w domu oraz lunch w pracy oraz można przygotować je na wiele sposobów. Poznaj 4 proste przepisy na zupy kremy i delektuj się ich smakiem, kiedy tylko zapragniesz!

    Klasyka gatunku – krem pomidorowy

    Mówiąc o zupach kremach, nie sposób nie wspomnieć kremu z pomidorów. Aby go przygotować, będziesz potrzebować:

    ok. 1 kg świeżych pomidorów,
    4 ząbki czosnku,
    bulion warzywny lub drobiowy (ok. 300-400 ml),
    bazylię,
    masło,
    opcjonalnie ¼ szklanki białego wina.

    Masło rozgrzać na garnku lub patelni, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wino, jeśli zdecydujesz się je dodać. Następnie należy wrzucić do tego sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone na kostkę. Krótko całość smażyć, a kolejno wlać gotowy bulion do środka. Całość gotować przez kilkanaście minut. Po tym czasie ściągnąć garnek z ognia i zmiksować wszystkie składniki na gładki krem, korzystając z blendera. Jeśli chcesz, by zupa krem miała bardziej aromatyczny charakter, możesz dodać trochę passaty. Zupę rozlaną do miseczek udekorować bazylią i podawać z ulubionymi dodatkami.

    Krem z dyni – magia jesiennych obiadów

    Zupą nieodłącznie kojarzoną z jesienną słotą jest krem z dyni. Jego przygotowanie jest bardzo proste i wymaga przygotowania tylko kilku składników:

    1 kg dyni (waga przed obraniem),
    2 ziemniaki,
    masło,
    3 ząbki czosnku,
    kurkuma, imbir, pieprz sól,
    350 ml bulionu,
    opcjonalnie mleczko kokosowe.

    Na maśle podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać do niego pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Całość dusić przez ok. 10-15 minut. Następnie wlać bulion do pozostałych składników, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Całość zblendować, dodając mleczko kokosowe. Podawać z groszkiem ptysiowym i pestkami dyni.

    Krem pieczarkowy – łagodny i aromatyczny

    Do przygotowania tej prostej zupy potrzebne Ci będą następujące składniki:

    500-800 g pieczarek (w zależności od tego, jak bardzo aromatyczna ma być zupa),
    2 ziemniaki,
    1 marchew,
    kawałek selera,
    450 ml bulionu,
    masło,
    sól i pieprz,
    opcjonalnie śmietanka.

    Obrane i pokrojone pieczarki obsmażyć na maśle razem z pokrojoną na kostkę marchewką, ziemniakami i selerem. Całość dusić przez ok. 10 minut, a następnie zalać bulionem i doprawić do smaku. Po kilkunastu minutach gotowania zdjąć z gazu i wymiksować za pomocą ręcznego blendera. Można dodać kleksa ze śmietanki już w miseczce, albo zabielić od razu całą zupę krem.

    Krem z czosnku – uczta dla podniebienia

    Niezwykły aromat kremu czosnkowego można uzyskać dzięki poddaniu głównego składnika trzykrotnej obróbce cieplnej. Oto, jak to zrobić:

    3 główki czosnku,
    3 ziemniaki,
    0,5 litra bulionu,
    300 ml śmietanki 30% lub 18%,
    oliwa,
    sól, biały pieprz.

    Z całych główek czosnku obciąć jedynie samą górę, tak aby ząbki zostały delikatnie odsłonięte – lekko skropić je oliwą i ułożyć na blasze. Ziemniaki pokroić i również dorzucić do czosnku – całość piec ok. 45 minut. Następnie wyjąć warzywa i obrać ząbki czosnku, od razu wrzucając je na patelnie razem z ziemniakami. Smażyć przez ok. 5 minut. Do garnka z gorącym bulionem wrzucić czosnek z ziemniakami i gotować przez kolejne 10-15 minut. Po tym czasie ściągnąć zupę z ognia i wykorzystać blender do dokładnego zmiksowania na gładki krem. Dodać śmietankę i doprawić do smaku. Krem z czosnku najlepiej smakuje z tartym serem i grzankami.

    Smacznego!

    Artykuł sponsorowany

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *