Menu
  • Dziś jest : 23 marca 2025 Imieniny : Oktawiana, Pelagii, Zbisława
  • Menu

    Almette – nowe smaki

  • Marka Almette wprowadza do swojej rodziny dwa nowe puszyste i kremowe smaki:

    Almette z rzodkiewkami
    Almette ze szpinakiem i czosnkiem

    Nowe smaki to propozycja dla wszystkich którzy kochają serki twarogowe z dodatkiem warzyw, są lekkie i pyszne.
    Sprawdzą się dla całej rodziny, będą urozmaicać nam śniadania kusząc smakiem i aromatem.
    Dodatek świeżych warzyw będzie jak tchnienie wiosny w środku zimy. Serek Almette ze szpinakiem i czosnkiem ma wyrazisty smak i aromat.
    Wykorzystamy go na wiele sposobów, może być podany ze świeżym, chrupiącym pieczywem bądź jako dodatek do dań głównych.
    Marka ma bogatą ofertę smaków w 100% naturalnych w smaku. Bez zagęstników, konserwantów i barwników.
    Serki powstają z polskiego mleka i świeżych warzyw, bogate w przyprawy i aromatyczne zioła.
    Ambasadorem marki został miłośnik kuchni, z pochodzenia francuz od kilku lat mieszkający w Polsce -David Gaboriaud.


    Tajniki kuchni poznawał od najmłodszych lat dzięki swoim rodzicom prowadzącym długie rozmowy o francuskiej sztuce kulinarnej.
    Jest organizatorem wielu warsztatów i imprez kulinarnych. Swoją pasją do gotowania stara się zarażać coraz większą ilość osób. Jego przepisy są inspiracją dla miłośników zdrowego jedzenia, ludzi zabieganych, wytrawnych kucharzy-amatorów. Każdy znajdzie tu coś dla siebie zaskakując innych smakiem.
    Poniżej 4 przepisy Davida – może ktoś z Was zechce je przetestować 😉

    1. Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą

    Składniki:

    4 jajka ekologiczne lub jedynki
    2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
    2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska)
    2 łyżki posiekanej dymki
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka masła klarowanego
    sól
    pieprz

    Przygotowanie:

    Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Patelnię najlepiej z metalową rączką ustawiamy na ogniu, dodajemy masło klarowane.
    Wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu do momentu aż wierzch zacznie się ścinać.
    Następnie dodajemy 2 łyżki serka Almette.
    Na wierzch układamy plastry szynki.
    Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 160 st.C pod grillem aż góra się zetnie.
    Upieczoną frittatę wyciągamy z piekarnika, posypujemy natką i dymką.
    Smacznego

    2. Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce

    Składniki:

    scones:
    250 g mąki pszennej typu 450
    125 ml mleka
    1 jajko + 1 żółtko do smarowania
    50 g roztopionego masła
    łyżka cukru
    szczypta soli
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    4 pieczarki brązowe (portobello)
    kilka listków szpinaku
    2 jajka
    1 łyżka octu białego

    Przygotowanie:

    Scones

    W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.
    Jajko ubijamy z mlekiem i roztopionym masłem.
    Dodajemy i mąkę i mieszamy.
    Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
    Odstawiamy na 30 minut.
    Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszczamy.
    Za pomocą pędzelka smarujemy je żółtkiem.
    Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 20-25 minut lub do momentu, gdy będą złociste i ładnie wyrosną.
    Po upieczeniu wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

    Pieczarki kroimy w plastry.
    Podsmażamy na maśle klarowanym przez kilka minut.
    Wbijamy jajka do dwóch oddzielnych miseczek.
    Nalewamy pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir.
    Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko na papierowy ręcznik. Zrób kolejny wir w wodzie i powtórz czynność wlewania jajka w wir.

    Scones przekrój na dwie części. Jedną posmaruj serkiem Almette.
    Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce.
    Serwuj od razu!

    3. Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami

    Składniki:

    4 kromki bagietki
    4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami
    4 plastry wędzonego łososia
    kilka listków świeżej kolendry
    2 rzodkiewki
    1 cytryna

    Piklowana cebula:

    1 czerwona cebula
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    50 ml wody
    50 ml octu z jabłek

    Przygotowanie:

    Bagietki opiecz na grillu.

    Piklowana cebula:

    W rondelku mieszamy wodę z octem, cukrem, solą.
    Doprowadzamy do wrzenia.
    Cebulę kroimy na bardzo cienkie plastry (można użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przekładamy do miseczki.
    Wlewamy gorącą wodę z octem i mieszamy.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Rzodkiewkę kroimy na bardzo cienkie plastry.
    Cytrynę kroimy na ćwiartki.

    Każdą kromkę smarujemy serkiem Almette z rzodkiewkami.
    Układamy warstwowo:
    plasterki rzodkiewki,
    po jednym plastrze wędzonego łososia,
    nim kilka plasterków piklowanej cebuli.

    Dekorujemy listkami kolendry.
    Podajemy z cytryną.

    4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi

    Składniki:

    1/2 selera
    1/2 białej części pora
    1 szalotka
    80 ml białego wytrawnego wina
    4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
    20 g masła
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki orzechy włoskie prażone
    2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
    woda lub bulion
    sól
    pieprz

    Przygotowanie:

    Seler obieramy i kroimy w drobną kostkę (wym. ok. 0,5 x 0,5 cm).
    Pora i szalotkę drobno siekamy.
    Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.

    Na maśle klarowanym dusimy pora i szalotkę przez ok. 2-3 minut.
    Dodajemy seler i dusimy kolejne 3 minuty.
    Wlewamy białe wino i czekamy aż wyparuje.
    Następnie stopniowo dolewamy wodę lub bulion.
    Gotujemy aż seler będzie al dente.
    Na koniec dodajemy masło i serek Almette.
    Mieszamy aż się rozpuszczą.
    Risotto podajemy na talerzach.
    Posypujemy prażonymi orzechami włoskimi i posiekanym szczypiorkiem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *