Almette – nowe smaki
Marka Almette wprowadza do swojej rodziny dwa nowe puszyste i kremowe smaki:
Almette z rzodkiewkami
Almette ze szpinakiem i czosnkiem
Nowe smaki to propozycja dla wszystkich którzy kochają serki twarogowe z dodatkiem warzyw, są lekkie i pyszne.
Sprawdzą się dla całej rodziny, będą urozmaicać nam śniadania kusząc smakiem i aromatem.
Dodatek świeżych warzyw będzie jak tchnienie wiosny w środku zimy. Serek Almette ze szpinakiem i czosnkiem ma wyrazisty smak i aromat.
Wykorzystamy go na wiele sposobów, może być podany ze świeżym, chrupiącym pieczywem bądź jako dodatek do dań głównych.
Marka ma bogatą ofertę smaków w 100% naturalnych w smaku. Bez zagęstników, konserwantów i barwników.
Serki powstają z polskiego mleka i świeżych warzyw, bogate w przyprawy i aromatyczne zioła.
Ambasadorem marki został miłośnik kuchni, z pochodzenia francuz od kilku lat mieszkający w Polsce -David Gaboriaud.
Tajniki kuchni poznawał od najmłodszych lat dzięki swoim rodzicom prowadzącym długie rozmowy o francuskiej sztuce kulinarnej.
Jest organizatorem wielu warsztatów i imprez kulinarnych. Swoją pasją do gotowania stara się zarażać coraz większą ilość osób. Jego przepisy są inspiracją dla miłośników zdrowego jedzenia, ludzi zabieganych, wytrawnych kucharzy-amatorów. Każdy znajdzie tu coś dla siebie zaskakując innych smakiem.
Poniżej 4 przepisy Davida – może ktoś z Was zechce je przetestować 😉
1. Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą
Składniki:
4 jajka ekologiczne lub jedynki
2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska)
2 łyżki posiekanej dymki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka masła klarowanego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Patelnię najlepiej z metalową rączką ustawiamy na ogniu, dodajemy masło klarowane.
Wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu do momentu aż wierzch zacznie się ścinać.
Następnie dodajemy 2 łyżki serka Almette.
Na wierzch układamy plastry szynki.
Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 160 st.C pod grillem aż góra się zetnie.
Upieczoną frittatę wyciągamy z piekarnika, posypujemy natką i dymką.
Smacznego
2. Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce
Składniki:
scones:
250 g mąki pszennej typu 450
125 ml mleka
1 jajko + 1 żółtko do smarowania
50 g roztopionego masła
łyżka cukru
szczypta soli
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
4 pieczarki brązowe (portobello)
kilka listków szpinaku
2 jajka
1 łyżka octu białego
Przygotowanie:
Scones
W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.
Jajko ubijamy z mlekiem i roztopionym masłem.
Dodajemy i mąkę i mieszamy.
Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszczamy.
Za pomocą pędzelka smarujemy je żółtkiem.
Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 20-25 minut lub do momentu, gdy będą złociste i ładnie wyrosną.
Po upieczeniu wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Pieczarki kroimy w plastry.
Podsmażamy na maśle klarowanym przez kilka minut.
Wbijamy jajka do dwóch oddzielnych miseczek.
Nalewamy pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir.
Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko na papierowy ręcznik. Zrób kolejny wir w wodzie i powtórz czynność wlewania jajka w wir.
Scones przekrój na dwie części. Jedną posmaruj serkiem Almette.
Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce.
Serwuj od razu!
3. Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami
Składniki:
4 kromki bagietki
4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami
4 plastry wędzonego łososia
kilka listków świeżej kolendry
2 rzodkiewki
1 cytryna
Piklowana cebula:
1 czerwona cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
50 ml wody
50 ml octu z jabłek
Przygotowanie:
Bagietki opiecz na grillu.
Piklowana cebula:
W rondelku mieszamy wodę z octem, cukrem, solą.
Doprowadzamy do wrzenia.
Cebulę kroimy na bardzo cienkie plastry (można użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przekładamy do miseczki.
Wlewamy gorącą wodę z octem i mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Rzodkiewkę kroimy na bardzo cienkie plastry.
Cytrynę kroimy na ćwiartki.
Każdą kromkę smarujemy serkiem Almette z rzodkiewkami.
Układamy warstwowo:
plasterki rzodkiewki,
po jednym plastrze wędzonego łososia,
nim kilka plasterków piklowanej cebuli.
Dekorujemy listkami kolendry.
Podajemy z cytryną.
4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi
Składniki:
1/2 selera
1/2 białej części pora
1 szalotka
80 ml białego wytrawnego wina
4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
20 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki orzechy włoskie prażone
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
woda lub bulion
sól
pieprz
Przygotowanie:
Seler obieramy i kroimy w drobną kostkę (wym. ok. 0,5 x 0,5 cm).
Pora i szalotkę drobno siekamy.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
Na maśle klarowanym dusimy pora i szalotkę przez ok. 2-3 minut.
Dodajemy seler i dusimy kolejne 3 minuty.
Wlewamy białe wino i czekamy aż wyparuje.
Następnie stopniowo dolewamy wodę lub bulion.
Gotujemy aż seler będzie al dente.
Na koniec dodajemy masło i serek Almette.
Mieszamy aż się rozpuszczą.
Risotto podajemy na talerzach.
Posypujemy prażonymi orzechami włoskimi i posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj komentarz