Bakłażan gruszka miłości
Bakłażany znane są pod wieloma nazwami gruszka miłości, oberżyna, jajko krzewiaste, bakman czy psianka podłużna. Powszechnie uznawany jest za afrodyzjak. Do naszego kraju trafił w XV wieku, ale niestety jego walory do wykorzystania w kuchni zauważono kilka wieków później, bo aż w XIX wieku.
Bakłażan źródło składników mineralnych
Nie wszyscy wiedzą, że bakłażany to źródło składników mineralnych takich jak:
magnez
żelazo
potas
mangan
miedź
cynk
fosfor
wapń
selen
oraz witamin K, A, C
witamin z grupy B
błonnika pokarmowego
przeciwutleniaczy
fitosteroli
W bakłażanie występuje substancja zwana nasuniną która ma za zadanie ochronę błonek komórkowych.
Właściwości bakłażana
Bakłażan ma wiele właściwości o których większość z nas nie ma pojęcia. Wśród tych które wiodą prym są :
detoksykacja – zalecana przy kuracjach antybiotykowych,
zmniejsza zachorowania na nowotwory,
poprawia przemianę materii
pozytywny wpływ na układy: kostny i moczowy
działa wykrztuśnie
zapobiega chorobom układu krążenia
obniża poziom cholesterolu
obniża poziom ciśnienia krwi
Poniżej kilka praktycznych porad na temat bakłażanów:
Skóra bakłażana powinna być naprężona, intensywnego koloru oraz błyszczeć
Mniejsze rozmiarowo bakłażany mają w sobie mniej goryczki
Młode bakłażany nie obieramy ze skórki, zaś starsze obieramy cienko bądź usuwamy skórę po upieczeniu
Nie jemy na surowo
Aby bakłażan nie wchłaniał oleju podczas smażenia należy je posolić Bakłażany są ciężkostrawne dlatego nie zaleca się ich stosowanie kobietom w ciąży,dzieciom oraz osobom chorym na podagrę
Bakłażany warto łączyć z innymi warzywami czy przyprawami
Najlepiej smakują połączone z papryką, pomidorami, cebulą, cukinią oraz z przyprawami takimi jak pieprz, pieprz ziołowy, curry oraz kminek
Chcąc pozbyć się goryczy w bakłażanie podczas obróbki termicznej należy pokroić go w plastry, oprószyć solą i odłożyć np. na sitku.
Po upływie około 30 minut plastry myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Dodaj komentarz