Menu
  • Dziś jest : 13 maja 2025 Imieniny : Serwacego, Ofelii, Roberty
  • Menu

    Bakłażan gruszka miłości

  • Bakłażany znane są pod wieloma nazwami gruszka miłości, oberżyna, jajko krzewiaste, bakman czy psianka podłużna. Powszechnie uznawany jest za afrodyzjak. Do naszego kraju trafił w XV wieku, ale niestety jego walory do wykorzystania w kuchni zauważono kilka wieków później, bo aż w XIX wieku.

    Bakłażan źródło składników mineralnych
    Nie wszyscy wiedzą, że bakłażany to źródło składników mineralnych takich jak:

    magnez
    żelazo
    potas
    mangan
    miedź
    cynk
    fosfor
    wapń
    selen
    oraz witamin K, A, C
    witamin z grupy B
    błonnika pokarmowego
    przeciwutleniaczy
    fitosteroli

    W bakłażanie występuje substancja zwana nasuniną która ma za zadanie ochronę błonek komórkowych.

    Właściwości bakłażana
    Bakłażan ma wiele właściwości o których większość z nas nie ma pojęcia. Wśród tych które wiodą prym są :

    detoksykacja – zalecana przy kuracjach antybiotykowych,
    zmniejsza zachorowania na nowotwory,
    poprawia przemianę materii
    pozytywny wpływ na układy: kostny i moczowy
    działa wykrztuśnie
    zapobiega chorobom układu krążenia
    obniża poziom cholesterolu
    obniża poziom ciśnienia krwi

    Poniżej kilka praktycznych porad na temat bakłażanów:

    Skóra bakłażana powinna być naprężona, intensywnego koloru oraz błyszczeć
    Mniejsze rozmiarowo bakłażany mają w sobie mniej goryczki
    Młode bakłażany nie obieramy ze skórki, zaś starsze obieramy cienko bądź usuwamy skórę po upieczeniu
    Nie jemy na surowo
    Aby bakłażan nie wchłaniał oleju podczas smażenia należy je posolić Bakłażany są ciężkostrawne dlatego nie zaleca się ich stosowanie kobietom w ciąży,dzieciom oraz osobom chorym na podagrę
    Bakłażany warto łączyć z innymi warzywami czy przyprawami
    Najlepiej smakują połączone z papryką, pomidorami, cebulą, cukinią oraz z przyprawami takimi jak pieprz, pieprz ziołowy, curry oraz kminek
    Chcąc pozbyć się goryczy w bakłażanie podczas obróbki termicznej należy pokroić go w plastry, oprószyć solą i odłożyć np. na sitku.
    Po upływie około 30 minut plastry myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *