Ciasto czekoladowe na poprawę nastroju? To możliwe!
Ciasta czekoladowe – czy mogą być dobre na poprawę humoru? Nie tylko! Dowiedz się jakie właściwości ma kakao!
Kakao ma długą tradycję. Doceniane było już przez Majów i Azteków, którzy napój sporządzany z nasion owoców kakaowca nazywali „napojem bogów”. Pili go zazwyczaj w czasie obrzędów i świąt religijnych.
Ziarna rosnących w północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej kakaowców już w przeszłości stanowiły wartościowy pokarm. To z uwagi na wysoką zawartość białek i tłuszczy. Co więcej, w ówczesnej kulturze były one tak cenne, że służyły nawet jako… środek płatniczy!
Kakao w Europie
Kakao miał przywieźć do Europy Krzysztof Kolumb. Początkowo znane było jedynie w Hiszpanii jednak w XVII wieku trafiło – w postaci napoju kakaowego – na inne europejskie dwory. Kakao do picia większą popularność zyskało jednak dopiero w XIX. Nie bez znaczenia był fakt, że właśnie wtedy nauczono się usuwać z niego nadmiar tłuszczu dzięki czemu było jeszcze smaczniejsze! Gdy zaś w drugiej połowie XIX wieku nauczono się wyrabiać z ziaren kakaowca czekoladę zapotrzebowanie na kakao wzrosło diametralnie! Szukasz przepisu na ciasto z kakao? Wejdź na stronę https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe i znajdź przepisy na wyjątkowe ciasta czekoladowe!
Właściwości odżywcze
Kakao słynie z tego, że ma dużo nadzwyczajnych wartości odżywczych. Jest nie tylko źródłem substancji, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój – uspokajają i poprawiają humor, ale także nieocenionych w zapobieganiu wielu, często groźnym chorobom przeciwutleniaczy!
Przeciwutleniacze pozwalają chronić organizm przed czynnikami chorobotwórczymi, zwalczają także wolne rodniki. Spożywanie kakao może więc zmniejszyć ryzyko chorób krążenia i zachorowania na nowotwory. Tzw. polifenole zawarte w kakao działają z kolei pozytywnie na pamięć i koncentrację, a także przeciwzakrzepowo. Dodatkowo obniżają poziom „złego cholesterolu” we krwi, obniżają ciśnienie krwi i zwiększają przepływ krwi do mózgu.
Przeciwutleniacze działają też pozytywnie na skórę. Dzięki neutralizowaniu wolnych rodników spowalniają proces starzenia skóry.
W kakao zawarte jest m.in. żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk i potas. Pomagają one w walce ze stresem, poprawiają koncentrację. Ponadto, ziarna kakao zawierają witaminy A, C, E, a także niezwykle istotne dla naszego zdrowia witaminy z grupy B.
Przy przygotowywaniu ciast czekoladowych warto zadbać o to, by czekolada, którą stosujemy do wypieków, była jak najlepszej jakości. Najlepiej, by była wytwarzana z surowych składników, ziarna konszowanego na zimno. Gdy nie mamy dostępu do takiej czekolady warto sięgnąć po tabliczkę z jak największą zawartością kakao.
Pysznie wygląda, a do tego truskawki – połączenie idealne :D. Kakao istotnie jest bardzo zdrowe i bardzo je lubimy
Ja ostatnio miałam robić ciasto z truskawkami, ale truskawki gdzieś po trasie zaginęły, a było całe 2 kg i to naszych polskich
Mmmm najpyszniejsze ciasto,a przy tym najkaloryczniejsze. I faktycznie czekolada jest najlepszym lekarstwem na wszytsko i to dosłownie 🙂
Moje dzieciaki czekoladę uwielbiają, ale odkąd pamiętam nie chcieli jeść dużo, bo czekolada dobra, ale zęby mogą być czarne jak to mój starszy mówił na przykładzie kolegów ze żłobka czy przedszkola
Niestety jestem uzależniona od słodyczy. Dlatego staram się teraz jak już co brać czekoladę najlepiej 85% gorzką 🙂 Mi zawsze poprawia nastrój 🙂 Ciasto oczywiście też, ale te na chwilę bo potem się źle czuję
Ja słodyczy nie jadam wcale, ale bardzo lubię robić słodkości dla dzieci ich uśmiech wart jest stania pół nocy przy garach
kakao też bywa podrabiane, dlatego zgaszam się, że warto sprawdzać, czy to co się stosuje jest prawdziwe czy jakieś kombinowane.
Masz rację wiele osób nie patrzy na skład tylko cenę, a to duży błąd
Wszamałabym kawał takiego ciasta czekoladowego! Narobiłaś mi niezłego apetytu.
Kakao zawsze poprawia nastrój, zwłaszcza kiedy czyta się o jego dobrych właściwościach 😉
Wtedy od razu mamy dobry pretekst żeby się skusić na kawałek 😉
Pewnie ze możliwe, ale ostatni tyle słodkości pojadłam, właśnie na poprawę nastroju, że spodnie za ciasne się zrobiły 🙂 i nie, nie nie sprały sie 🙂 efekt uboczny kwarantanny 🙂
To tak jak u mnie choć ja w ustach słodyczy nie miałam od listopada 2016r
Bardzo ładnie się prezentuje, szkoda, że nie można zajrzeć do środka…
Mnie nastrój poprawia każdy dobry deser, więc nie muszę mieć specjalnie z kakao. Ale lubię!
Chyba każdy z nas lubi 😉
Jasne, że tak ☺️ A swoją drogą dobrze, ze mamy kakao. Tyle dobra w zasięgu ręki ☺️
Tylko nie każdy z tego dobra korzysta niestety
Zawsze lubiłam kakao i czekoladę. Widocznie ciągle potrzebuję poprawiać sobie humor ;))) W ogóle lubię słodkości, ale czekolada to podstawa. Choć dobrze, że najbardziej lubię gorzką.
U nas kakao nie jest bardzo częstym gościem, ale jeśli jest to tylko to najlepsze. Zawsze sprawdzam, czy nie podrabiane. Ponadto jak daję dzieciom do picia, to też tylko naturalne bez dodatku syropu glukozowego i tysiąca wspomagaczy. Dziękuję Ci za te informacje, sporo się dowiedziałam. 🙂
Przez Ciebie na pewno nie schudnę! Wygląda niesamowicie!
To moja ulubione ciasto i mi zawsze poprawia nastrój 🙂 mam słabość do słodkości, zwłaszcza do czekoladowych. Staram się o siebie dbać i ograniczam jedzenie słodyczy i ciast, jednak po ciężkim dniu w pracy czasem potrzebuję dawki słodyczy. W takim przypadku to ciasto sprawdza się idealnie 🙂
Chyba każdy od czasu do czasu potrzebuje tej dawki czekolady 😉 W końcu wszystko jest dla ludzi tylko z głową 🙂