Ciekawostki, które zachęcą cię do jedzenia pstrąga
Pstrąg to zdecydowanie jedna z najbardziej popularnych ryb w Polsce. Lista powodów, dla których warto ją wprowadzić do codziennego menu jest bardzo duża. Poznaj kilka faktów o pstrągach, które zachęcą Cię do jedzenia ich na co dzień.
1. Pstrągi uwielbiają czystą wodę
Pstrąg to jeden z tych gatunków ryb, które żyją wyłącznie w czystej wodzie. W naturze uwielbiają potoki górskie, większe i mniejsze, a także czyste rzeki. Chowają się w zaroślach na nieuregulowanych brzegach. Możesz mieć pewność, że dziko żyjący pstrąg jest najlepszej jakości.
2. Najwyższa jakość hodowli pstrąga
Musisz jednak także wiedzieć, że i pstrąg hodowlany jest naprawdę bardzo dobrej jakości. W Polsce jest bardzo wiele małych rodzinnych hodowli, które dostarczają do sklepów idealne, świeże i chude mięso. Większość z nich jest zrzeszonych w Stowarzyszeniu i znajduje się pod jego kontrolą. Bardzo często stawy zakłada się w pobliżu rzek lub są zasilane potokami, w których naturalnie występowały lub nadal występują pstrągi.
3. Tradycyjne hodowle pstrąga
Tradycja jedzenia pstrągów w Polsce jest bardzo długa. Pierwsze wzmianki w literaturze branżowej pochodzą z 1830 roku – od tego czasu w naszym kraju były już regularne hodowle pstrągów. Obecnie ryba jest hodowana w tradycyjny sposób, w nowoczesnych hodowlach, które wykorzystują najnowsze technologie inżynierii środowiska, aby zapewnić rybom warunki najbardziej zbliżone do naturalnych.
4. Powolny wzrost pstrągów
Pstrąg to ryba rosnąca bardzo powoli. Dzięki temu ma bardzo niewielką ilość tłuszczu, a mięso ma odpowiednią strukturę i jest po prostu bardzo smaczne.
5. Źródło witamin i składników odżywczych
Mięso pstrąga jest nie tylko przepyszne, lecz także jest bardzo wartościowym źródłem składników odżywczych i witamin. Przede wszystkim dostarcza dużo białka. Na dodatek zawiera mnóstwo witamin z grupy B, a także witaminy A i D. Co więcej, jest także skarbnicą kwasów Omega-3 i Omega-6, niezbędnych do prawidłowego działania układu nerwowego i wpływających na odporność, a także selenu, fosforu czy wapnia.
6. Pstrąg dla sercowców
Pstrąg to jeden z najchudszych gatunków ryb słodkowodnych. Mięso zawiera niewielkie ilości tłuszczu, dostarcza za to więcej białka. Dlatego jest idealne dla osób, które uważają na dietę ze względu na zaburzenia działania układu krwionośnego.
7. Fit pstrąg do menu
Z tego samego powodu pstrąg jest wykorzystywany w menu osób, które dbają o linię. Mięso jest chude i smaczne, na dodatek ma około 120 kcal w 100 gramach. To świetny sposób na urozmaicenie diety odchudzającej i wprowadzenie do niej wszystkich potrzebnych składników odżywczych. W przeciwieństwie do wielu ryb, pstrąg dobrze smakuje pieczony bez tłuszczu, wyborny jest także wędzony, więc nie będzie problemu z przygotowaniem go w dietetyczny sposób.
8. Ryba dla każdego
Pstrąg to ryba nadająca się naprawdę dla każdego. Mogą jeść ją diabetycy, sercowcy, naczyniowy, jak i osoby zmagające się z wysokim cholesterolem. Jest idealna nie tylko dla dorosłych – ze względu na bezpieczne i pewne źródło pochodzenia możesz ją również podawać dzieciom. Tłuszcze Omega są bardzo istotne dla ich rozwoju, a pstrąg jest ich niezwykle smacznym źródłem.
9. Pstrąg jest dostępny wszędzie
Ostatnim argumentem, który przemawia za tym, by jeść pstrąga, jest fakt, że jest on naprawdę szeroko dostępny. Hodowle występują na terenie całego kraju, zatem nie musi jechać do sklepu w chłodniach przez długi czas. Świeżą rybę możesz kupić niemal wszędzie, chociażby w sklepach sieci Biedronka.
Więcej o pstrągu znajdziesz na naszpstrag.pl
Artykuł sponsorowany
Dodaj komentarz