Menu
  • Dziś jest : 23 kwietnia 2025 Imieniny : Jerzego, Wojciecha, Adalberta
  • Menu

    Co oferuje nam kuchnia brytyjska?

  • Co oferuje nam kuchnia brytyjska?

    Wielka Brytania kojarzona jest przez nas przede wszystkim z ogromną ilością Polaków, którzy postanowili zamieszczać na wyspie w imię lepszych zarobków czy też znalezienia jakiejkolwiek pracy.

    Na drugim miejscu dostrzegamy zabytki, jakimi może pochwalić się ten kraj. Serwis TripAdvisor zebrał opinię turystów i zrobił listę miejsc cieszących się największym zainteresowaniem. A należą do nich: katedra w Durham, Camera Obscura i Świat Iluzji, Archikatedra w York, Tower of London, zamek w Edynburgu, Her Majesty’s Yacht Britannia, pałac Westminsterski, zamek królewski w Windsorze, pałac i ogrody Chatsworth czy The Shambles.

    A dopiero na trzecim miejscu dostrzegamy kuchnię brytyjską, która szczerze mówiąc nie cieszy się dużą popularnością na świecie. Kojarzona jest ona przede wszystkim z takimi daniami jak: fish&chips, czyli frytki z rybą, Roastbeef i Beefsteak czy słynne brytyjskie śniadania – podawane zazwyczaj na ciepło, bardzo sycące i kojarzone z konkretnym obiadem, a nie lekkim śniadaniem. Na „śniadaniowym stole” Brytyjczyków znajdują się między innymi frytki, smażone jajka, fasolka w sosie pomidorowym czy smażone pieczarki i pomidory. Przeważają potrawy, które mają niestety niewiele wspólnego ze zdrową żywnością. Jednak każdy obywatel czy mieszkaniec wysp bez problemu może znaleźć kuchnię, która spełni jego oczekiwania – dostępność do kuchni francuskiej, włoskiej, a nawet polskiej jest powszechna.

    Po mimo tego, że Brytyjczycy sięgają po niezdrową żywność, zwracają ogromną uwagę na jakość produktów jaka trafia do brytyjskich sieci handlowych.

    Przez Brytyjskie Konsorcjum Detalistów został opracowany międzynarodowy system BRC – Global Standard for Food Safety. System BRC określa wymogi w zakresie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności dla producentów i dostawców żywności oraz określa sposób auditowania. Łączy on w sobie zasady GMP, GHP oraz wymagania HACCP z elementami systemu zarządzania.

    Posiadanie certyfikowanego systemu BRC jest koniecznością, jeśli chcemy dostarczać wyroby spożywcze m.in. do brytyjskich międzynarodowych sieci handlowych.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *