Menu
  • Dziś jest : 11 września 2024 Imieniny : Jacka, Dagny, Prota
  • Menu

    Co warto wiedzieć przed wyborem ręcznej tarki do warzyw?

  • Każda dobra gospodyni domowa ma w swoim królestwie, jakim jest kuchnia, niezliczoną liczbę sprzętów, gadżetów bez których nie wyobraża sobie życia. Te niezastąpione sprzęty znacząco ułatwiają codzienne przygotowywanie posiłków. U mnie zawsze w zasięgu ręki jest tarka do warzyw. Niby taka mała rzecz, ale jak bardzo potrzebna. Praktycznie codziennie czy gotujemy zupę i trzeba zetrzeć warzywa, czy robimy sałatkę, na wagę złota jest szybkie przygotowanie poszczególnych składników. Idealnie równe plasterków czy drobnych wiórek nie uzyskamy bez porządnej tarki.

    Sam wybór tarki jednak nie jest taki prosty i oczywisty. Dobrze dobrane akcesoria kuchenne to podstawa, a takich możecie poszukać tutaj https://borner.pl/kategoria-produktu/akcesoria-kuchenne/tarki/

     

    Czym się kierować przy wyborze tarki?

    Aby sprzęt dobrze służył Ci w kuchni kieruj się:

    • poręcznością, która usprawni naszą pracę;
    • łatwością czyszczenia, gdyż to oszczędność czasu;
    • materiałem z jakiego jest wykonany;
    • rozmiarem, gdyż niektóre modele tarek, zwłaszcza te obrotowe i elektryczne zajmują dużo miejsca;
    • wytrzymałością – gadżety tego typu powinny starczyć na lata;
    • wygodą i estetycznym wyglądem;
    • opcją mycia w zmywarce – pozwala to zaoszczędzić czas;
    • ilością nakładek.

     

    Jakie są rodzaje tarek do warzyw ?

    Pewnie nawet się nad tym nigdy nie zastanawialiście? Ja przedstawię Wam te uniwersalne. Najczęściej występującą tarką do warzyw jest klasyczna posiadająca kilka (z reguły 4 powierzchnie tnące). Skorzystamy z niej chcąc zrobić placki ziemniaczane, zetrzeć warzywa na zupę albo ser na pizzę. Taka tarka pozwoli nam uzyskać cienkie lub grube wiórki lub plasterki. Jest mała, poręczna i zajmuje minimum miejsca.Kolejną najpopularniejszą jest tarka czterostronna. Łatwa w u życiu. Posiadająca z czterech różnych stron ostrza które wykorzystamy do tarcia czy krojenia. Dzięki takiemu rozwiązaniu w zależności od potrzeby uzyskamy starcie warzyw, owoców czy sera oraz pokrojenie w równe plastry.Tarka do warzyw na korbkę jest mniej popularna gdyż trzeba mieć możliwość jej przykręcenia, a nie każdy ma taką opcję. Niestety ze wszystkich wymienionych tarek zajmuje najwięcej miejsca, a nie każdy je ma. Wśród jej zalet jest szybkie starcie warzyw czy serów.

     

     

    Tekst sponsorowany

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *