Czarny bez właściwości i wykorzystanie
CZARNY BEZ (SAMBUCUS NIGRA)– bez lekarski, bez pospolity, bzina czy hyćka to tylko niektóre określenia tej rośliny należącej do rodziny piżmaczkowatych.
Jego nazwa gatunkowa prawdopodobnie wywodzi się od greckiego słowa sambyke, które zaś swoje początki ma w języku perskim jako sabka czyli instrument muzyczny wytworzony z gałęzi rośliny.
Określenie nigra czyli czarny odzwierciedla kolor owoców.
Znajdziemy go w miejscach umiarkowanie wilgotnych od nizin poprzez tereny górzyste.
Właściwości
Czarny bez ma właściwości wspomagające pracę jelit, przeciwzapalne, moczopędne oraz napotne.
Wykorzystanie
W kuchni możemy wykorzystać kwiaty które zbiera się od kwietnia do czerwca jak również owoce zebrane na przełomie lipca i sierpnia.
Z kwiatów możemy przygotować herbatkę czy syrop, który gdy rozcieńczymy orzeźwi nas.
W niektórych krajach kwiaty czarnego bzu wykorzystywane są do :
W Anglii jest to smaczny napój z kwiatów bzu macerowany w winie z kawałkami cytryny
W Lombardii do słodkich tradycyjnych wypieków np. fiurett
Z dojrzałych owoców przygotujemy sok, sos, dżem czy galaretkę oraz słynny likier sambuca na bazie anyżku.
Konfiturę z czarnego bzu możemy podać wraz z ricottą czy serami typu formaggio di fossa.
Z owoców czarnego bzu wytwarzany jest również wysokoprocentowy alkohol Schwarzer Holunder .
Ja specjalnie dla Was przygotowałam przepis na syrop z czarnego bzu który już w tym tygodniu pojawi się na blogu- zapraszam.
Dodaj komentarz