Czego nie przechowywać w lodówce
Czego nie przechowywać w lodówce wiele osób zadaje sobie to pytanie.
Niechciane, uporczywe zapachy. Żywność która od razu traci na swojej wartości.
Co zrobić, by nie popełniać najpopularniejszych błędów?
Odpowiedź jest prosta – poniżej mała ściąga dla każdej gospodyni i gospodarza :
Cebula i czosnek w lodówce się szybko psują – trzymajcie je w miejscu suchym w pokojowej temperaturze
Chcąc wykorzystać jak najdłużej świeżość chleba przechowuj go w zamrażalce, a nie lodówce
Ziemniaki nie powinny być przechowywane w lodówce gdyż w niskiej temperaturze skrobia szybciej przekształca się w cukier, a same ziemniaki tracą na swojej świeżości – więdnąc
W lodówce nie powinniśmy przechowywać bananów i pomidorów gdyż tracą swój smak. Gdy nie są dojrzałe lepiej ułożyć je np. na parapecie
Oliwę z oliwek najlepiej jest przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, gdyż w lodówce gęstnieje, a proces, by stała się płynna trochę czasu zajmuje
Nie jest wskazane, by w lodówce przechowywać owoce cytrusowe (np. limonki, cytryny, pomarańcze…). Lepiej jest przechowywać je w temperaturze pokojowej.
Z cytryn przechowywanych w temperaturze pokojowej uzyskamy więcej soku .
Mam nadzieję, że powyższe sposoby pomogą Wam choć odrobię.
Podobno jajek też nie nalezy przechowywać w lodówce bo to nic nie pomaga, a wysychają bardziej, ale nie jestem pewna.
Fajne rady, tego o czosnku nie wiedziałam, zawsze pakuję do lodówki 😀
Pozdrawiam serdecznie, Agness:)
Cebulę i cytryny trzymam w lodówce, ale chyba aż tak im to nie szkodzi . Reszta sie zgadza ☺️
Bardzo fajny,a przede wszystkim pouczający wpis. Aczkolwiek ja czosnek trzymam w lodówce w papierze, ciasno owinięty i mam go bardzoo długo świeży. O wiele dłużej niż jak wspomniałaś w pokojowej temperaturze.
Ciekawy post, zawsze warto wiedzieć, co trzymać w lodówce, a co nie 😉
Sporo wiedziałam o tym czego lepiej nie przechowywać w lodówce. Teraz okazuje się, że jeszcze muszę wyjąć czosnek i będzie idealnie. 😀
Czasami można coś przeoczyć 😉