Czy ryż jest kaloryczny
Czy ktoś z Was zastanawiał się jakie wartości odżywcze ma ryż? Czy jest zdrowy i dla kogo wskazany?
Dziś pomogę Wam rozwiać wątpliwości.
Nie muszę chyba nawet nadmieniać, że pewnie każdy go zna od dzieciństwa. Kto nie zajadał się ryżem na mleku czy
ryżem z jabłkami? Kto nie lubi sushi. Ryż możemy dodać nie tylko do deserów, ale również do zup, przekąsek, sałatek czy drugich dań.
Pomimo tego, że kuchnia polska opiera się głównie na ziemniakach, ryż coraz częściej jest wykorzystywany.
Właściwości ryżu korzystne dla zdrowia:
reguluje poziom cukru we krwi,
źródło węglowodanów, białka, błonnika i tłuszczy wielonienasyconych,
źródło witamin z grupy B
bagactwo magnezu, żelaza, fosforu, cynku, selenu,miedzi czy manganu,
obniża poziom cholesterolu
ma dobry wpływ na pracę naszego serca,
jest wolnotrawiony więc jak chcesz być fit pomyśl o nim
jest produktem polecanym sportowcom ze względu na ich zwiększony wysiłek
Rodzaje ryżu ze względu na długość:
krótkoziarnisty (np. perłowy) – ma kształt owalny, ziarna mają długość ok 5 mm.
Duża zawartość amylopektyny po ugotowaniu sprawia,że ziarna się sklejają.Jest to ryż najpopularniejszy w Azji gsyż to z niego
przyrządzimy sushi, risotto czy paelę. Idealny do jedzenia pałeczkami.
średnioziarnisty (np. arborio, loto,carnaroli) – ziarna mają długość ok. 6 mm. Skleja się bardziej niż długoziarnisty.
Wykorzystywany najczęściej do deserów i risotto.
długoziarnysty (np. jaśminowy, basamati) – ziarna mają długość ok. 7 mm i są wąskie. Jest to ryż sypki.
Ryż możemy podzielić również ze względu na stopień oczyszczenia i przetworzenia ziarna niezależnie od odmiany.
Wyróżnimy tutaj:
Ryż biały – bez plew, zarodka i okrywy. Jest uboższy w składniki odżywcze. Ma delikatny smak, dłuższy okres przydatności oraz krótko się go gotuje.
Ryż brązowy (naturalny) – bez plew i zarodka, ale mający okrywę która nadaje mu ciemniejszą barwę. Najbogatszy w składniki odżywcze. Bogaty w witaminy
z grupy B, E, foliany, tiaminy oraz składniki mineralne. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu polecany jest diabetykom. Wymaga dłuższego czasu gotowania.
Jego termin przydatności jest krótszy. Najczęściej wykorzystywany w daniach orientalnych, jako dodatek do sałatek czy farszów.
Ryż czerwony – jest niełuskany i podobny do ryżu brązowego. Wyróżnia go czerwona łupina. Jest bogaty w składniki odżywcze.W smaku lekko orzechowy.
Jest lekkostrawny, ma niski indeks glikemiczny i właściwości antynowotworowe. Polecany jest dla sportowców i alergików. Ma zbawienny wpływ na pracę
naszego serca i układ nerwowy.
Ryż czarny – nazywany „zakazanym ryżem” gdyż początkowo przeznaczony był w Chinach tylko dla cesarza, nikt inny nie mógł go jeść.
Obecnie uprawiany głównie w Tajlandii i Indonezji. Ma smak orzechowy, łagodny, wysoką wartość odżywczą, dużo błonnika i żelaza.
W swoich właściwościach ma działanie antynowotworowe, przeciw zapalne. Łagodzi objawy cukrzycy i opóźnia procesy starzenia.
Najczęściej jest wykorzystywany do dań orientalnych i egzotycznych oraz do sałatek.
Ryż żółty – nazywany przez Japończyków Mochi. Jest słodki i kleisty. Wykorzystamy go do wielu potrach kuchni japońskiej.
Podział ryżu ze względu na najpopularniejsze gatunki i odmiany:
Jaśminowy pochodzi z Tajlandii, a swoją nawę zawdzięcza białej barwie. Jest długoziarnisty, podczas gotowania się nie skleja.
Ma słodki smak i kwiatowy zapach. Idealnie się komponuje z mięsami, rybami, sałatkami czy deserami.
Basmati jest ryżem długoziarnistym uprawianym u podnóży Himalajów. Jest sypki, bardzo aromatyczny o pięknym śnieżnym kolorze.
Najlepiej smakuje podany z owocami morza, rybami oraz drobiem.
Arborio, carnaroli i vialone nano to odmiany ryżu średnioziarnistego włoskiego.Ziarna są okrągłe, kleiste i słodkawy smak.
Bogaty w białko i węglowodany. Idealny do podania z grzybami,szparagami czy krewetkami.
Parboiled to ryż długoziarnisty biały który został poddany krótkotrwałemu działaniu pary wodnej, by zachować jego właściwości odżywcze.
Ryż ten szybko się gotuje i nigdy się nie klei. Smak ma słonawy. Jest idealny jako dodatek do sałatek.
Ryż dziki jest bogaty w składniki mineralne i witaminy. Ma smak zbożowy z orzechowym aromatem. Ziarna są ciemne i długie.
Możemy go wykorzystać w daniach egzotycznych i różnych sałatkach oraz jako dodatek do dań z ryb i mięsa, dzikiego ptactwa, krabów, homarów
i owoców morza.
Ryż kleisty to typowy ryż japoński np. shinzu, shinode. Cechuje go wiele odmian,a łączy kilka cech krótkoziarnistość i kleistość. Smak ma słodkawy.
Ryż japoński to podstawowy składnik sushi i słodkich potraw np. puddingów.
Biorąc pod uwagę ile mamy możliwości z wykorzystaniem ryżu myślę, że wielu z Was szybko się nie znudzi.
Dodaj komentarz