Menu
  • Dziś jest : 17 stycznia 2025 Imieniny : Antoniego, Jana, Sabiniana
  • Menu

    Dieta niskobiałkowa – jak ją przestrzegać

  • Dieta niskobiałkowa jest dietą leczniczą skierowaną do osób z chorymi nerkami, niewydolnością wątroby. Ja sama nazwa wskazuje jest to dieta uboga w białko.

    Kto powinien przestrzegać tej diety?

    Dieta niskobiałkowa nazywana również dietą nerkową zalecana jest osobom które mają chore nerki, a szczególnie
    cierpiącym na niewydolność nerek. Odpowiednia dieta przy tych chorobach jest podstawą do poprawienia swojego zdrowia,gdyż na skutek zaburzenia przemian białek do których dochodzi pod wpływem niewłaściwej pracy narządu może nastąpić wzrost poziomu mocznika lub amoniaku we krwi. Utrzymujący się stan może spowodować uszkodzenie nerek czy wątroby.

    Dieta niskobiałkowa polecana jest również osobom zmagającym się z :

    • chorobami trzustki
    • niewydolnością wątroby
    • chorobami dróg żółciowych
    • chorobami pęcherzyka żółciowego
    • chorobami metabolicznymi

    Dieta niskobiałkowa cechy charakterystyczne

    Cechą charakterystyczną tej diety jest ograniczenie białka w diecie do poziomu najniższego jaki się da, ale tolerowanego przez organizm.
    Zalecane jest spożycie białka w ciągu całego dnia nie było większe jak 40-50 g tj. 0,6-0,7 g/kg masy ciała.
    Należy pamiętać, że białko powinno być pełnowartościowe czyli pochodzenia zwierzęcego (np. mleko, sery, mięso czy wędliny) i powinno stanowić 3/4 ilości ogólnej dostarczanych protein.
    Nie należy spożywać białka roślinnego które jest ubogie w aminokwasy egzogenne których nasz organizm sam nie jest w stanie syntetyzować. Spożycie takiego białka powinno być ograniczone.

    Produkty niskobiałkowe w diecie z których zaleca się stworzyć jadłospis poleca marka https://www.vitapku.pl :

    • warzywa surowe i gotowane
    • owoce świeże i dojrzałe
    • pieczywo niskobiałkowe lub bezbiałkowe
    • makarony niskobiałkowe
    • kisiele
    • galaretki owocowe

    Osobom które mają chore nerki lub wątrobę zaleca się:

    • ryby chude i tłuste
    • kasze
    • ryż
    • umiarkowane ilości niskotłuszczowego mleka i jego przetworów
    • sporadyczne włączenie do diety chudego mięsa drobiowego, cielęciny czy królika
    • kawa zbożowa
    • soki owocowe i warzywne
    • herbata

    Dieta niskobiałkowa tego unikaj:Niestety dieta niskobiałkowa wymaga wykluczenia wielu produktów z naszego menu. Stosując dietę możemy zapomnieć o istnieniu tradycyjnego pieczywa z dodatkiem soli, wędlin, tłustych mięs, wyrobów podrobowych, konserw mięsnych. Nie wskazane są ryby wędzone, konserwy czy pasty rybne. Do produktów które musimy wykluczyć należą jeszcze sery tłuste, przetwory mleczne tłuste, kiszone i konserwowe warzywa, rośliny strączkowe oraz owoce suszone,marynowane ,a także niedojrzałe. Osoby lubiące słodycze mogą mieć ciężkie chwile z wyeliminowanie produktów zawierających kakao ( w tym czekolady), kawy czy napoi gazowanych i procentowych. W diecie tej zabronione są dania gotowe i półprodukty, ale również niektóre przyprawy takie jak ostra papryka, musztarda, ocet, gotowe kostki do zup czy sosów, chrzan.Dieta niskobiałkowa powinna być zalecana i kontrolowana przez lekarza. Tylko wtedy osoba ją stosująca może liczyć na poprawę stanu zdrowia choć przestrzeganie diety wymaga dużej motywacji, zacięcia gdyż dieta ta jest bardzo wymagająca i ciężka, by przestrzegać ją w 100%.

  • 18 odpowiedzi na “Dieta niskobiałkowa – jak ją przestrzegać”

    1. Iwona Banach pisze:

      Te diety wykluczające, ale związane z nietolerancja w ogóle są straszne. Prawie nic nie wolno, póki co nie musimy, ale w ogóle dieta jako taka to strasznie dużo wyrzeczeń. Warto i trzeba jeżeli zaleci lekarz, nie za bardzo jest natomiast sens wykluczać jakieś produkty bez diagnozy i badań, bo można sobie zaszkodzić.

    2. Ania pisze:

      Bardzo ciekawy i przydatny artykuł. Jakiś czas temu miałam problem z woreczkiem żółciowym. Ograniczyłam pewne produkty i na chwile obecną jest dobrze.

    3. Bardzo przydatny wpis, akurat teraz dla mnie. U mojej córki prawdopodobnie jest na coś alergia, podejrzane też mleko… Nie jest łatwo stosować taką dietę niestety

    4. Niestety od jakiegoś czasu musze stosować taką dietę i jest to bardzo uciążliwe. O wielu rzeczach mogę pomarzyć.
      Twoje informacje przydadzą się wielu osobom z problemami.

    5. Przy tak restrykcyjnych dietach nie dziwi człowieka, że występuję efekt jojo. Przecież pozbawiając się tylu wartościowych produktów w końcu człowiekowi przychodzi ochota na coś innego i bumm. Najlepiej iść do lekarza i wspólnie wypracować sobie dietę, która będzie dla nas odpowiednia, a będzie bogata we wszystkie składniki, tak aby nie było ,,zachciewajek” 🙂

      • Smaczne Przepisy pisze:

        Niestety zachciewajki zawsze wyskoczą i wiem, co mówię ostatnio miałam mega chęć na pizzę (nie jadłam jej od kilku lat), ale wszystkie zdrowe wersje nie są jak oryginał, a jak się już pokusiłam to 3 dni byłam chora

    6. Anna pisze:

      Takie diety są bardzo inwazyjne i często czynią wiele szkód w organizmie. Mam przykład w rodzinie. Poza tym nie każdy może jeść surowe warzywa i owoce. One bardzo podrażniają jelita. Jestem przeciwna takiej diecie. Poza tym bardzo trudno ją dostosować indywidualnie.

    7. Edyta pisze:

      Bardzo ciekawy I ważny wpis. Stosowanie odpowiedniej diety może rozwiązać wiele problemów zdrowotnych. Oczywiście wizyta u lekarza konieczna.

      • Smaczne Przepisy pisze:

        To prawda dieta może w wielu dolegliwościach pomóc, ale musi być odpowiednio dobrana po wykonaniu badań które zleci lekarz.

    8. Wędrówki po kuchni pisze:

      Bardzo ciekawy i wartościowy wpis. Ja już nawet nie jestem na diecie, mam specjalną terapię żywieniową. Nawet ciężko było mi znaleźć dietetyka, który ogarnąłby 4 diety, które na wzajem się wykluczają 🙁 Niestety nie wiele pozostało mi do jedzenia, ale jakoś daję radę.

    9. Bardzo ciekawy wpis, cenne wskazówki i porady. Sama wezmę niektóre zalecenia pod uwagę.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *