Dlaczego warto jeść ryby?
Prawidłowo ułożona dieta pozwala na zachowanie dobrego zdrowia i samopoczucia. Dlatego też coraz więcej osób przykłada wagę do tego co znajduje się na ich stołach. Mimo to, wciąż w diecie większości z nas brakuje ryb. Tymczasem mięso ryb jest jednym z najwartościowszych pokarmów, które możemy spożywać.
Warto więc przekonać się do nich. Tym bardziej, że większość ryb dostępnych na rynku jest niedroga a ich przyrządzanie nie musi wymagać wybitnych kulinarnych umiejętności.
Bogactwo cennych substancji
O tym, że warto jeść ryby wiemy wszyscy. Często jednak brakuje nam konkretnej wiedzy na temat ich zalet co sprawia, że znacznie łatwiej rezygnujemy z ich spożywania. Poznajmy więc korzyści, jakie daje regularne jedzenie ryb. Ryby posiadają wysoką wartość odżywczą. Ich mięso przewyższa pod względem wartości odżywczych wieprzowinę, wołowinę i drób. Ich białko jest przez człowieka bardzo łatwo przyswajalne, o wiele łatwiej niż białko zwierząt rzeźnych. W mięsie ryby możemy znaleźć wiele cennych substancji takich jak kwasy omega-3, które usprawniają pracę mięśnia sercowego oraz obniżają poziom szkodliwych lipidów we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy naczyń. Nie brakuje w nim także witamin takich jak witamina A, B12, PP czy D. Wszystkie te witaminy są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia.
Ryby to również źródło cennych pierwiastków, między innymi selenu. Co równie ważne, mięso ryb, pomimo wysokiej zawartości tłuszczu jest niskokaloryczne. Jest tak, ponieważ tłuszcze w mięsie ryb są zdrowe i łatwe do przyswojenia przez nasz organizm. Dlatego też po ryby powinny sięgać także osoby, które dbają o linię. Zdaniem ekspertów do spraw żywienia, powinniśmy jeść ryby co najmniej dwa razy w tygodniu.
Jakie ryby warto spożywać?
Na rynku możemy obecnie znaleźć wiele różnych rodzajów ryb. Po jakie warto sięgać? Przede wszystkim po ryby morskie. To właśnie one zawierają bowiem najwięcej kwasów omega-3. Niemniej jednak również słodkowodne ryby to zdrowy posiłek. Wybierając ryby stawiajmy na świeże lub mrożone pochodzące z pełnego źródła. Od czasu do czasu możemy sięgnąć po rybę wędzoną, której intensywny smak i aromat z pewnością spełni nasze oczekiwania. Możemy również sięgać po filety, szczególnie jeśli obawiamy się ości.
Kilka sposobów na pyszne, szybkie dania z ryb
Skoro wiemy już, że warto sięgać po mięso z ryb warto zastanowić się w jaki sposób przygotowywać je by nie było to zbyt czasochłonne a jednocześnie pozwalało nam na stworzenie pysznych dań, które chętnie zjemy.
Najzdrowsze są ryby gotowane na parze. Przyprawiając je ziołami, sokiem z limonki oraz odrobiną soli możemy stworzyć pyszny posiłek, który może zjeść każdy. Niestety, bywają osoby, które nie przepadają za tym sposobem gotowania. Co można im zaproponować? Tak naprawdę – wszystko. Ryby świetnie sprawdzą się jako dania z grilla (szczególnie morskie gatunki), do zapiekania (filety) lub smażenia.
Warto jedynie pamiętać o tym, by unikać smażenia w głębokim tłuszczu oraz panierek, które znacząco zwiększają kaloryczność.
Podsumowując, mięso ryb jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, witamin oraz mikro i makroelementów, których nasz organizm potrzebuje, by prawidłowo funkcjonować. Pamiętajmy o tym i nie bójmy się serwować dań z ryby swoim najbliższym. Tym bardziej, że ich przygotowanie wcale nie musi być trudne.
Dodaj komentarz