Domowe przetwory – warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim i Lidl
Domowe przetwory to temat przewodni warsztatów organizowanych przez Lidl w których miałam okazję po raz pierwszy uczestniczyć.Warsztaty prowadził Pan Paweł Małecki mistrz cukiernik wielu osobom doskonale znany ze szklanego ekranu.
Uczestnictwo w warsztatach to nie tylko ogromna przyjemność, ale i małe wyzwanie gdyż zostaliśmy podzieleni na 4 -osobowe zespoły i wspólnie przygotowywaliśmy specjały lata zamknięte w słoiku, by nam umilały długie jesienne i zimowe wieczory, przywoływały wspomnienia z lata które tak szybko minęło zabierając nam wszystkie ciepłe promyki słońca.
Ach na samo wspomnienie warsztatów pojawia się u mnie uśmiech. Żałuję tylko, że nie mogłam Wam na bieżąco
ukazać całej relacji, ale wniosek na przyszłość jest prosty „Nic nie zaplanujesz, bo na planowaniu się kończy.
U nas wynikły przeszkody które relację odwlekły w czasie, ale teraz nadrabiam zaległości.
Warsztaty zaczęły się od powitania, a potem wzięliśmy się do pracy.
W naszym menu znalazły się :
gruszki w syropie
powidła śliwkowe
konfitura truskawkowa z mleczną czekoladą.
mus jabłkowy z brzoskwiniami
jabłka karmelizowane
Gruszki w syropie
Przepis na gruszki okazał się bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a przygotowane w ten sposób owoce możemy
wykorzystać na wiele sposobów.
Chcąc je przygotować wystarczy, że gruszki obierzemy ze skóry, przekroimy na połówki/ćwiartki, usuniemy gniazda nasienne i umieścimy w słoiku. Fajnym pomysłem jest dodanie plasterków cytryny jak również kilku malin dla nadania koloru. Całość zalewamy syropem cukrowym, słoiki zakręcamy i co najważniejsze pasteryzujemy 20 minut.
Powidła śliwkowe
Śliwki pozbawiliśmy pestek i przygotowaliśmy wspaniałe w smaku powidła z dodatkiem soku z pomarańczy.
Może to kogoś zaskoczyć, ale właśnie zamiast wody użyłyśmy soku.
Dzięki temu połączeniu powidła są niezwykle delikatne.
Przekładając już gotowe powidła do słoików możemy dodatkowo wzmocnić ich smak i aromat laską cynamonu czy wanilii umieszczając jej kawałek w słoiczku. Tak przygotowane powidła zakręcamy i możemy się delektować ich smakiem cała zimę.
Konfitura truskawkowa z mleczną czekoladą
Ten smak jest dla mnie uzależniający. Nie dość, że wręcz kocham truskawki to jestem strasznym łasuchem 😉
Konfitura jest łatwa w przygotowaniu gdyż wystarczy, że truskawki oczyścimy z szypułek, umyjemy i umieścimy w szerszym naczyniu. Następnie zasypujemy je cukrem i gotujemy.
Używamy do ich przygotowania cukru żelującego który stosujemy z precyzją jakiej użyto na opakowaniu, by wszystko się udało.
Słodkość naszej konfitury możemy zawsze redukować dosłodzić cukrem bądź zmniejszyć jego nadmiar sokiem z cytryny.
Na sam koniec zaś dodajemy pokruszoną mleczną czekoladę. Całość mieszamy i przekładamy do słoiczków.
W smaku tej konfitury można się zakochać (ja przynajmniej tak mam 😉 ).
Mus jabłkowy z brzoskwiniami
Do przygotowani musu musimy obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w mniejsze kawałki/plastry.
Jabłka trzeba gotować do momentu aż się rozpadną, a następnie dodać obrane i pokrojone na plastry brzoskwinie oraz miód. Wszystko razem gotujemy, a następnie gdy składniki się rozpadną tworząc mus przełożyć do słoiczków.
My na warsztatach mogliśmy do każdego słoiczka dołożyć po kawałku imbiru, ale ja tego nie zrobiłam gdyż za nim nie przepadam.
Jabłka karmelizowane
O ich smaku i aromacie można mówić wiele, ale każdy powinien go sam ocenić.
Jabłka karmelizowane to generalnie jabłka które się nie rozpadają podczas gotowania.
Jednak wspaniale się karmelizując na cudny bursztynowy kolor.
Chcąc uzyskać ten efekt musimy na początku już obrane jabłka wymieszać z sokiem z cytryny,
a następnie dodać dość dużo cukru. Wszystko należy gotować na dużym ogniu non stop (praktycznie) mieszając.
Tak przygotowane przetwory mogliśmy zabrać do domu, by dać możliwość ich posmakowania naszym najbliższym.
Dodatkową niespodzianką było otrzymanie przez każdego uczestnika Certyfikatu uczestnictwa w warsztatach
oraz książki Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla” która zawiera wiele inspirujących przepisów.
Dziękuje serdecznie Lidl Polska za wspaniałą możliwość uczestnictwa po raz pierwszy w warsztatach, za przekazanie zdjęć oraz panu Pawłowi Małeckiemu za wspaniała atmosferę i wiedzę którą mogłam poszerzyć dzięki jego wspaniałemu darowi jej przekazywania.
Jeśli szukacie szczegółowych przepisów zajrzyjcie na stronę Lidla 😉
Dodaj komentarz