Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Gatunki herbaty

  • Gatunki herbaty

    Herbata – pod tą jedną, wspólną nazwą kryje się kilka rodzajów naparów z różnych gatunków drzew. Dowiedz się, czym się różnią.

    Herbata czarna

    Jest to nadal jedna z najpopularniejszych gatunków herbat w Polsce. Powstaje z sfermentowanych liści herbaty
    zielonej, a pochodzi z plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Do najsłynniejszych rodzajów należy herbata
    z Darjeeling w  Indiach, popularne są także Assam i Cejlon ze Sri Lanki. Wymaga zaparzania wrzącą wodą, a do jej
    najcenniejszych właściwości należy pobudzanie organizmu, co zawdzięcza wysokiej zawartości teiny. Więcej o czarnej herbacie: http://www.herbata.info/herbata-czarna/

    Herbata zielona

    Choć rośnie na tym samym krzaku co czarna, zaraz po zebraniu zielonych listków zostają one wysuszone i podgrzane, by zapobiec rozpoczęciu fermentacji. Ze względu na krótszy proces obróbki jest nie tylko łagodniejsza w smaku, ale przede wszystkim zachowuje więcej składników mineralnych, w tym fluoru chroniącego zęby przed próchnicą i witamin C, E, B oraz cennych przeciwutleniaczy. Wymaga parzenia w niższej temperaturze – około 75 stopni i może być zaparzana dwu- i trzykrotnie.

    Herbata czerwona

    Ten napój popularność, jaką zdobył w ostatnich latach, zawdzięcza badaniom mówiącym o jej odchudzających
    właściwościach. Krzaki czerwonej herbaty występują przede wszystkim w Chinach i na Tajwanie, gdzie zaraz po
    zbiorach liście poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji. To sprawia, że napar ma charakterystyczny ziemisto- korzenny smak i aromat, a także czerwonawy kolor, bo liście podczas fermentacji czerwienieją na brzegach. Parzy się ją w 90 stopniach Celsjusza, a te same liście zalewa się kilkukrotnie.

    Herbata biała

    Ten najdroższy gatunek herbaty, wahający się od 30 do nawet 100 zł za 100 gram, powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Ponieważ chroni się je od słońca, nie wytwarzają chlorofilu nadającego roślinom zieloną barwę – dzięki temu napar ma charakterystyczny, jasnosłomkowy kolor. Liście nie są poddawane procesowi fermentacji, jedynie suszone, dzięki czemu herbata ta zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych niż inne gatunki, a także bardzo wysoką zawartość kofeiny. Do jej zaparzania używa się wody o temperaturze około 85 stopni, a sam susz potrzebuje około 5 minut, by rozwinąć w pełni swój aromat.

    Herbata owocowa

    W tym gatunku wyróżniamy dwa rodzaje. Pierwszy to herbata właściwa, a więc czarna lub rzadziej zielona czy
    czerwona, ale aromatyzowana (perfumowana) przed samym pakowaniem. Dodatek aromatu powoduje, że herbata nabiera nowego, interesującego zapachu i posmaku, na przykład wanilii, wiśni czy truskawek. Drugim rodzajem jest susz owocowy, nazywany herbatą ze względu na tradycję. Najczęściej nie zawiera on w ogóle liści herbaty i wymaga dłuższego, 10 minutowego zaparzania, by uwolnić swój smak i aromat. Często jest wybierany przez dzieci i osoby,
    które muszą unikać dużych ilości herbaty.

  • 10 odpowiedzi na “Gatunki herbaty”

    1. mateusz pisze:

      bardzo przydatne informacje ,mozna wiele sie dowiedziec.

    2. wadera61 pisze:

      Sporo informacji o herbatach. Jesienią i zimą duże ilości spożywam tego napoju 🙂

    3. lidus0605 pisze:

      bardzo ciekawe informacje

    4. nati pisze:

      przydatne info

    5. natii pisze:

      ciekawe

    6. Robert pisze:

      Uwielbiam herbatę a najbardziej czerwoną.

    7. Aga pisze:

      ja uwielbiam zieloną i czerwoną, także zachęcam do przeczytania i stodsowania wytycznychparzenia herbaty bo wtedy smakuje wyśmienicie

    8. Kinga pisze:

      Bardzo lubię nowe smaki, ta informacja bardzo mi się przyda

    9. sylwia pisze:

      owocowa <3

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *