Gatunki herbaty
Herbata – pod tą jedną, wspólną nazwą kryje się kilka rodzajów naparów z różnych gatunków drzew. Dowiedz się, czym się różnią.
Herbata czarna
Jest to nadal jedna z najpopularniejszych gatunków herbat w Polsce. Powstaje z sfermentowanych liści herbaty
zielonej, a pochodzi z plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Do najsłynniejszych rodzajów należy herbata
z Darjeeling w Indiach, popularne są także Assam i Cejlon ze Sri Lanki. Wymaga zaparzania wrzącą wodą, a do jej
najcenniejszych właściwości należy pobudzanie organizmu, co zawdzięcza wysokiej zawartości teiny. Więcej o czarnej herbacie: http://www.herbata.info/herbata-czarna/
Herbata zielona
Choć rośnie na tym samym krzaku co czarna, zaraz po zebraniu zielonych listków zostają one wysuszone i podgrzane, by zapobiec rozpoczęciu fermentacji. Ze względu na krótszy proces obróbki jest nie tylko łagodniejsza w smaku, ale przede wszystkim zachowuje więcej składników mineralnych, w tym fluoru chroniącego zęby przed próchnicą i witamin C, E, B oraz cennych przeciwutleniaczy. Wymaga parzenia w niższej temperaturze – około 75 stopni i może być zaparzana dwu- i trzykrotnie.
Herbata czerwona
Ten napój popularność, jaką zdobył w ostatnich latach, zawdzięcza badaniom mówiącym o jej odchudzających
właściwościach. Krzaki czerwonej herbaty występują przede wszystkim w Chinach i na Tajwanie, gdzie zaraz po
zbiorach liście poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji. To sprawia, że napar ma charakterystyczny ziemisto- korzenny smak i aromat, a także czerwonawy kolor, bo liście podczas fermentacji czerwienieją na brzegach. Parzy się ją w 90 stopniach Celsjusza, a te same liście zalewa się kilkukrotnie.
Herbata biała
Ten najdroższy gatunek herbaty, wahający się od 30 do nawet 100 zł za 100 gram, powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Ponieważ chroni się je od słońca, nie wytwarzają chlorofilu nadającego roślinom zieloną barwę – dzięki temu napar ma charakterystyczny, jasnosłomkowy kolor. Liście nie są poddawane procesowi fermentacji, jedynie suszone, dzięki czemu herbata ta zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych niż inne gatunki, a także bardzo wysoką zawartość kofeiny. Do jej zaparzania używa się wody o temperaturze około 85 stopni, a sam susz potrzebuje około 5 minut, by rozwinąć w pełni swój aromat.
Herbata owocowa
W tym gatunku wyróżniamy dwa rodzaje. Pierwszy to herbata właściwa, a więc czarna lub rzadziej zielona czy
czerwona, ale aromatyzowana (perfumowana) przed samym pakowaniem. Dodatek aromatu powoduje, że herbata nabiera nowego, interesującego zapachu i posmaku, na przykład wanilii, wiśni czy truskawek. Drugim rodzajem jest susz owocowy, nazywany herbatą ze względu na tradycję. Najczęściej nie zawiera on w ogóle liści herbaty i wymaga dłuższego, 10 minutowego zaparzania, by uwolnić swój smak i aromat. Często jest wybierany przez dzieci i osoby,
które muszą unikać dużych ilości herbaty.
bardzo przydatne informacje ,mozna wiele sie dowiedziec.
Sporo informacji o herbatach. Jesienią i zimą duże ilości spożywam tego napoju 🙂
bardzo ciekawe informacje
przydatne info
ciekawe
mniam mniam
Uwielbiam herbatę a najbardziej czerwoną.
ja uwielbiam zieloną i czerwoną, także zachęcam do przeczytania i stodsowania wytycznychparzenia herbaty bo wtedy smakuje wyśmienicie
Bardzo lubię nowe smaki, ta informacja bardzo mi się przyda
owocowa <3