Inspiracje na przepisy z owocową konfiturą
Owocowa konfitura to lubiany przez wielu dodatek do kanapek, ale to nie jedyne zastosowanie dla tego smakowitego wyrobu. Słoiczek konfitury można wykorzystać na wiele sposobów aby zmienić smak znanych dań, urozmaicić posiłek lub też stworzyć coś zupełnie nowego. Jeśli poszukujesz kulinarnych inspiracji na temat tego, jak wykorzystać w kuchni konfiturę, jesteś w odpowiednim miejscu.
Zanim przejdziemy do przepisów, warto zauważyć, że jedynie dobrej jakości konfitury mają zarówno doskonały smak, ale i właściwości, które pozwalają uzupełnić niedobory witamin oraz wzmocnić odporność. Poszukując wartych uwagi konfitur warto sprawdzać skład i wybierać tylko te, które mają w sobie prawdziwe owoce, cukier i ewentualne naturalne dodatki, bez polepszaczy smaku. Szczególnie warto sprawdzić produkty firmy Eterno, naturalne, eko przetwory.
Słodkości z konfiturą
Konfitura to świetny dodatek do słodkości, nadaje wypiekom pysznego smaku i aromatu. Szczególnie dobrze sprawdza się jako nadzienie do ciasteczek francuskich, których wykonanie jest bardzo proste. Potrzebne będą:
2 opakowania ciasta francuskiego,
orzechy, najlepiej włoskie,
3 łyżki cukru,
jedno jajko,
jedna szklanka konfitury.
Rozmrożone ciasto francuskie pokrój na kwadraty, następnie na każdym z nich ułóż konfiturę zmieszaną z pokruszonymi orzechami. Złóż ciasto w trójkąty i zaklej brzegi. Wyłóż ciastka na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem oraz posyp cukrem. Piecz w temperaturze 200 stopni około 20 do 25 minut.
Pomysł na słodkie śniadanie
Konfitura jest też świetnym pomysłem na dodatek do pożywnego śniadania. Ryż z mlekiem i konfiturą to coś, co zaintryguje nawet niejadka. Potrzebne będą:
20 dag ryżu,
150 ml mleka,
szklanka śmietanki kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
odrobina soli do smaku,
pół szklanki konfitury.
Zagotuj mleko ze szklanką wody, dodaj soli, a następnie wsyp ryż i ugotuj go na sypko. Ugotowany gorący ryż wymieszaj z dwiema łyżkami cukru i wyłóż na talerz. Już ostudzony udekoruj konfiturą, a na wierzchu ułóż śmietanę ubitą z resztą cukru. Podawaj na zimno.
Konfitury nie tylko na słodko!
Choć konfitura jest słodka i owocowa, jej zastosowanie nie musi kończyć się jedynie na deserach. Doskonale komponuje się również z daniami mięsnymi w roli dodatku, szczególnie do pieczeni. Zatem – eksperymentuj i łącz ze sobą ulubione smaki, by zaskoczyć siebie i najbliższych pysznym daniem!
Więcej na eterno.pl
Artykuł sponsorowany
Dodaj komentarz