Jak dobierać opakowania cukiernicze
Opakowania cukiernicze na dobre zagościły w naszych sklepach, cukierniach, piekarniach chowając w swoich wnętrzach wymyślne frykasy i słodkości. Wszelkiego rodzaju opakowania powodują, że przechowywane, przenoszone ciasta nie ulegają zgnieceniu, nie przesuwają się podczas transportu, nie wysychają i dłużej zachowują świeżość. Ich kształt jest tak skonstruowany, że są wygodne do trzymania w dłoni, bezpiecznie i komfortowo można je przenosić nawet na duże odległości. Jakie powinny być, aby spełniać te wszystkie wymogi? O tym dowiesz się poniżej.
Jakie cechy powinno posiadać opakowanie cukiernicze
- Po pierwsze powinno być bezpieczne dla naszego zdrowia, tzn powinno być wykonane z takich materiałów, które posiadają atesty uprawniające do kontaktu z żywnością. Dotyczy to szczególnie tych części opakowania, które bezpośrednio stykają się z ciastem czy innym jedzeniem. Wnętrze pudełka na tort, czy ciasto powinno być na tyle mocne, by nie dopuścić do rozmoknięcia, podciekania mas, galaretek czy czekolady. Większość pudełek posiada wewnętrzną wyściółkę z bezpiecznej, spożywczej folii, która temu zapobiega. Jeśli kupujemy suche ciastka, to takiej wyściółki pudełko mieć nie musi. Zarówno samo pudełko jak i wewnętrzna, foliowa wyściółka powinny być bezpieczne dla zdrowia i przeznaczone do kontaktu z żywnością.
- Po drugie powinno być wygodne, komfortowe do przenoszenia i transportu. W zależności od rodzaju kupowanego ciasta rozróżnia się przeróżne opakowania. Powinno być takie, by zmieścić w swoim wnętrzu drobne ciastka, pączki, ciasta czy torty nie powodując ich zgniecenia, czy pokruszenia. W tym zakresie producenci prześcigują się w pomysłowości. W ofercie znajdziemy naprawdę imponującą liczbę produktów przeznaczonych do wyrobów cukierniczych – są wśród nich takie, które zamykają się od góry lub z boku, posiadają odpowiednio skonstruowane rączki do trzymania, częściowo przeźroczyste elementy, posiadają różne kształty – od kwadratowych, prostokątnych poprzez owalne, okrągłe aż do nietypowych. Wszystko to po to, by słodka zawartość była bezpieczna.
- Po trzecie pudełko na ciasto powinno być lekkie i zarazem trwałe. Powinny być na tyle wytrzymałe, by nie uległy zniszczeniu, rozerwaniu czy przemoknięciu podczas transportu, czy przechowywania.
- Po czwarte powinny być estetyczne. Może nie dla każdego ten element jest ważny, ale naszym zdaniem ciasto zapakowane w ładne pudełko na ciasto jest przyjemniejsze dla oka i podświadomie lepiej smakuje. Znajdziemy więc pudełka jednobarwne, najczęściej białe, ale i kolorowe, z wesołymi, kolorowymi nadrukami, które doskonale pasują do wesel, chrzcin, urodzin czy innych uroczystości.
Pojemniki do wyrobów cukierniczych – jakie
Omówiliśmy już podstawowe cechy, jakie powinny charakteryzować pudełka na torty czy ciastka. Jakie materiały nadają się do tego, by produkty cukiernicze mogły w nich bezpiecznie być przechowywane?
- Tektura lita– pudełka wykonane z tektury są najbardziej popularnymi pojemnikami, które są przeznaczone do przechowywania wyrobów cukierniczych. W zależności, czy są to suche wyroby, czy z ciężkimi masami tekturowe pudełka różnić się będą gramaturą – tort najlepiej i najbezpieczniej przechowywać w pudełku z tektury o gramaturze 300g/m2. Tekturowe pudełka można kupić złożone lub do samodzielnego składania – te pierwsze są o wiele wygodniejsze. Przy tego typu opakowaniach należy zwrócić też uwagę na wewnętrzną wyściółkę, która jest wykonana z folii. Koniecznym jest, by była dopuszczona do kontaktu z żywością i chroniła pudełko przed przemoczeniem. Tektura to doskonały materiał ekologiczny i biodegradowalny.
- Tektura falista – tektura falista choć dość trwała i wytrzymała nie nadaje się do przechowywania ciast i tortów – nie posiada atestów uprawniających do kontaktu z żywnością – najczęściej spotykamy ją w pizzeriach, choć w tym wypadku posiada wewnętrzną folię, która chroni żywność. Tektura falista bardzo szybko nasiąka wilgocią, co jest dodatkowym minusem. Nie zaleca się więc stosować tego typu tektury do wyrobów cukierniczych mimo tego, że to opakowanie ekologiczne i biodegradowalne.
- Tworzywo – pudełka te wykonane są z polietylenu i są alternatywą do stosowania opakowań z tektury. Są przeźroczyste, co pozwala na pełną ekspozycję ciast, tortów, co jest dodatkowym atutem. Pudełko takie jest też bardziej niż tekturowe wytrzymałe, choć mniej ekologiczne i przy dłuższym przechowywaniu ciast może dojąć do zaparowania, gdyż woda zawarta w cieście paruje a w szczelnie zamkniętym pojemniku nie ma ujścia, tylko skrapla się na jego ściankach. Jest to więc opakowanie przeznaczone do krótkotrwałego przechowywania.
Sprawdź możliwości pakowania ciast: https://radpak.eu/opakowania-cukiernicze/.
Podsumowanie
Opakowania cukiernicze to sposób na komfortowe, nowoczesne rozwiązanie dla potrzeb nawet najbardziej wyrafinowanych klientów. Wśród produktów każdy znajdzie coś dla siebie w zależności od preferencji, gdyż pojemniki można dopasować do rodzaju i charakteru uroczystości. Znajdziemy opakowania pasujące do wesel, chrzcin, urodzin, spotkań biznesowych, dziecięcych itp – dzięki różnorodności dostępnych opakowań mogą stać się one dodatkowym walorem estetycznym spotkań oraz doskonałym sposobem na przechowywanie i eksponowanie słodkości.
Dodaj komentarz