Jak można wykorzystać buraki w kuchni
Coraz częściej przechodzimy na zdrowy tryb życia i zaczynamy zwracać uwagę na to, co tak właściwie spożywamy. Warto więc zainteresować się warzywami, które wspaniale mogą uzupełnić każde danie. Jeśli chodzi o warzywa, zwykle wybieramy ziemniaki, marchewkę lub sałatę. A przecież buraki są fantastycznym produktem, z którego przyrządzimy wiele potraw. Dlaczego więc warto się nimi zainteresować?
Właściwości buraków
Po pierwsze, buraki zawierają naturalne antocyjany. Są to barwniki, które wspomagają nasz układ odpornościowy. Dzięki temu stajemy się mniej narażeni na różne choroby oraz dolegliwości. Antocyjany mają również wspaniałe działanie antyrakotwórcze oraz hamują proces starzenia się skóry. A chyba każdy z nas chciałby jeszcze przez długi czas cieszyć się młodym, pięknym wyglądem. Buraki doskonale działają również na układ krwionośny, dzięki posiadaniu antyutleniaczy. Dlatego szczególnie poleca się je osobom, które chorują na anemię.
Przetwory na zimę
Jeśli chcemy cieszyć się wspaniałymi właściwościami tych warzyw nawet podczas zimy, przygotujmy sobie wcześniej wspaniałe przetwory z buraków. Wystarczy, że dodamy do nich drobno pokrojoną cebulkę oraz paprykę, a następnie przygotujemy zalewę. Takie przetwory świetnie sprawdzą się podczas zimniejszych wieczorów. Będą doskonale pasować do typowego obiadu, czyli ziemniaczków z kotletem schabowym. Dzięki temu zapewnimy sobie moc witamin oraz cennych składników odżywczych, nawet podczas mroźniejszych pór roku.
Buraki na odchudzanie
Wbrew pozorom buraki wcale nie są tak niskokaloryczne, jak mogłoby się wydawać. Mają one wysoki indeks glikemiczny, przez co gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Jeśli więc zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów, wystarczy tylko, że postawmy na botwinkę! Jest to niedojrzała forma buraka, która ma znacznie mniej kalorii od swojej klasycznej wersji. Dodatkowo, botwina składa się głównie z wody! Możemy więc ją spokojnie spożywać nawet podczas stosowania niskokalorycznej diety. Z botwiny przygotujemy np. wspaniałą zupę, która idealnie nas rozgrzeje podczas mroźniejszych dni.
Sok z buraków
Oczywiście z tych warzyw możemy przygotować nie tylko przetwory z buraków. Stwórzmy więc własne, naturalne i zdrowe soki! Tak przygotowane napoje będą zawierać spore ilości kwasu foliowego. A on wspomaga wydzielanie serotoniny, która odpowiada za nasz dobry nastrój. Jeśli więc będziemy codziennie wypijać przynajmniej jedną szklankę soku z buraków, od razu zauważymy u siebie poprawę samopoczucia. Dodatkowo, takie napoje zawierają spore ilości witamin z grupy B. Doskonale sprawdzą się więc u osób, które zmagają się z nerwicą. Jeśli więc ostatnio czujemy się przemęczeni, zestresowani oraz przepracowani, przygotujmy sobie szklankę soku z buraków. Ukoi on nasze nerwy i pomoże nam się rozluźnić po ciężkim dniu w pracy.
Chyba każdy z nas wie, że warzywa są doskonałym źródłem witamin i różnych składników odżywczych. Niestety, coraz rzadziej z tego korzystamy. Wolimy spożywać gotowe, przetworzone dania, dzięki czemu nie musimy zajmować się gotowaniem i możemy zaoszczędzić swój wolny czas. Pamiętajmy jednak, że jeśli przygotujemy posiłki z naturalnych buraków, będziemy mieć pewność, co tak naprawdę się w nich znajduje.
A warto korzystać z naturalnych, zdrowych i nieprzetworzonych produktów spożywczych, które doskonale wpłyną na cały nasz organizm. Na tym skorzysta nie tylko nasze zdrowie, ale również i samopoczucie.
Pomysły na to, do czego mogą służyć przetwory z buraków podsunęli konsultanci firmy Vitapol.
Dodaj komentarz