Menu
  • Dziś jest : 13 grudnia 2018 Imieniny : Łucji, Otylii, Włodzisławy
  • Menu

    Jak odchudzić tradycyjne przepisy – praktyczne wskazówki

  • Polska kuchnia, choć smaczna, jest niestety bardzo kaloryczna. Szczególnie może być to dotkliwe w czasie odchudzania, kiedy nie chcesz rezygnować z tradycyjnych potraw. Czy jest sposób, aby zastosować zdrowe i dietetyczne zamienniki, nie tracąc przy tym smaku? Teraz to możliwe. Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź, jak odchudzić tradycyjne dania.

    Poniżej znajdziesz kilka porad jak odchudzić potrawy, a tutaj znajdziesz przykładowy jadłospis na 1500 kcal gdzie zastosowano część z nich w praktyce.

    Zmień sposób obróbki
    Większość polskich dań wprost ocieka tłuszczem. Wszystkie kotlety i kotleciki czy to schabowe, czy mielone zawierają masę kalorii i tłuszczów nasyconych. Co zrobić, aby były zdrowsze? To proste. Zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu, z powodzeniem przygotujesz kotlety na patelni teflonowej. Będzie zdrowiej i bardziej fit. Jeśli już musisz użyć oleju, w zupełności wystarczy jedna łyżeczka. Możesz również rozsmarować olej pędzelkiem. Wówczas zużyjesz go jeszcze mniej. Mięso bez problemu możesz także grillować lub piec.

    Zmień również sam rodzaj mięsa. Zamiast schabu do kotletów schabowych wykorzystaj kurczaka. Dużym problemem przy kotletach jest panierka. Tu masz dwa wyjścia. Zrezygnuj z niej i kotlety oprósz przyprawami lub zastąp ją orzechami i płatkami owsianymi.

    Wybieraj chude mięso
    Pożegnaj tłuste gatunki mięs i przestaw się na chude. Wybieraj indyka, kurczaka, cielęcinę, królika. Unikaj karkówki, kaczki, boczku, tłustych wędlin. Jeżeli przygotowujesz bigos, to nie dodawaj do niego kiełbasy. Zastąp ją większą ilością śliwek i na przykład mięsem z indyka. To świetny zamiennik. Nie obawiaj się, że Twój bigos straci na smaku.

    Mąka, makarony i ryż z pełnego przemiału
    Pamiętaj, że biała mąka, ryż i makaron zawierają dość dużą liczbę kalorii i niewiele wartości odżywczych. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest stosowanie ich pełnoziarnistych zamienników. To doskonałe źródło błonnika, fosforu, cynku, potasu i żelaza. Produkty z pełnego przemiału, dzięki zawartości witamin i minerałów, pozytywnie wpływają na pracę mózgu, serca, układu nerwowego i pokarmowego. Ryż czy makaron z pełnego ziarna są równie smaczne, jak tradycyjne, a przy tym mniej kaloryczne.

    Sałatki bez majonezu
    Tradycyjne sałatki zazwyczaj okraszone są kilkoma łyżkami majonezu, co sprawia, że to prawdziwe bomby kaloryczne. Prostym sposobem na odchudzenie sałatki jarzynowej jest zastosowanie jogurtu. Sałatka nadal będzie dobrze smakowała, a kalorii znacznie mniej. Jeżeli chcesz podkręcić smak, możesz dodać trochę musztardy. Jeżeli nie możesz zrezygnować z majonezu, to mieszaj majonez z jogurtem. W mizerii śmietanę także możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.

    Wyeliminuj śmietanę
    Śmietanę bardzo często spotkasz w zupach. Trudno wyobrazić sobie na przykład zupę ogórkową bez śmietany. Niestety, podbija ona wartość kaloryczną danej potrawy. Zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny lub zabielać zupy mlekiem. Co więcej, gotuj zupy na wywarze z chudego mięsa drobiowego (indyk, kurczak), ewentualnie cielęciny.

    Pożegnaj smażone pierogi
    Pierogi to jedna z flagowych potraw. Szczególnie ciężko poradzić sobie bez pierogów w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Niestety, są dość kaloryczne. Aby nieco je odchudzić warto zmienić sposób przyrządzania. Przede wszystkim możesz wykorzystać mąkę pełnoziarnistą. Zmień również sposób obróbki. Nie odsmażaj. Lepiej będzie ugotować pierogi na parze, wrzucić na chwilę do wrzątku i zagotować lub piec. Zrezygnuj również z cebulki i skwarek. Zamiast podawać pierogi z mięsem, doskonale zastąpisz je nadzieniem z soczewicy lub szpinaku. Zdrowiej, bardziej dietetycznie i tak samo dobrze.

    Desery w wersji light
    Zrezygnuj z cukru. To absolutna podstawa. Doskonale zastąpisz go miodem, syropem z agawy, ksylitolem. Zamiast ciast możesz podawać sorbety z owoców, sałatki owocowe, galaretki. To z pewnością lepsza i zdrowsza alternatywa.

    Podsumowanie
    Jak widzisz odchudzenie polskich tradycyjnych potraw wcale nie musi być trudne. Wystarczy, że będziesz stosowała się do naszych rad. To naprawdę proste, a dzięki tym trickom możesz pozwolić sobie na swoje ulubione smaki, bez ryzyka dla Twojej figury. Pamiętaj o tym, aby decydować się na chudsze gatunki mięsa. Zmień także sposób jego przyrządzenia. Postaw na grillowanie, pieczenie lub gotowanie na parze.
    Majonez zastąp jogurtem naturalnym. Korzystaj z produktów z pełnego ziarna. Nie używaj zbyt dużo soli, która w nadmiarze zatrzymuje wodę w Twoim organizmie. Zamiast niej używaj większej ilości ziół i przypraw. Szczególnie stosuj te, które podkręcają metabolizm, jak chili, kurkuma czy cynamon. Ogranicz również zużycie cukru. Zastąp go miodem lub ksylitolem. Weź jednak pod uwagę, że w tym przypadku również nie możesz przesadzić z ich ilością. Niestety, także są dość kaloryczne, choć nie tak bardzo jak cukier.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Kiełbasa krakowska sucha nie musi być nudna

    Mówiąc o najbardziej znanych wędlinach, można wyróżnić kilka pozycji, które zna każdy Polak. Wśród nich jest od lat uznawana przez...

    Zamknij