Jak ozdobić tort na urodziny
Tort kojarzony jest zwykle z urodzinami, ślubami czy innymi jubileuszami które towarzyszą nam w życiu.To wyjątkowe ciasto daje wiele możliwości osobie która go przygotowuje. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, kreatywności gdyż przy robieniu tego smakołyku żadne reguły nie obowiązują.
Szukasz teraz pomysłu jak ozdobić tort? Najpierw zacznij od podstaw. Wybierz kształt wypieku, ciasto bazowe, czym chcesz przełożyć swój wypiek oraz jak go wykończyć. Poniżej kilka wskazówek, by było Ci łatwiej.
Kształt i wielkość
Z reguły kształt jest okrągły, ale często przy okazji np. Dnia Matki czy Walentynek możemy wybrać kształt serca. Torty prostokątne z reguły robione są na chrzty czy rocznice, a piętrowe z okazji wesel. Zawsze trzeba wziąć pod uwagę daną okoliczność oraz ilość osób które będą go spożywać.
Ciasto
Ciasto które jest bazą może być różne w zależności od naszych preferencji, biszkoptowe, kruche, smakowe czy kolorowe wystarczy,że użyjemy barwników spożywczych które są ogólnodostępne, a nasz tort będzie się barwić wszystkimi kolorami tęczy.
Przełożenie
Przełożenie tortu to również wielkie pole do popisu. Nasze ciasto przełożymy konfiturą lub dżemem, może to być bita śmietana, wszelkiego rodzaju kremy czy różne masy od marcepanowej, sernikowej czy maślanej bądź owocowej.
Wykończenie
Wykończenie tortu jest rzeczą nad którą każdy kto choć raz sam przygotował tort wie – bardzo czasochłonną.
Wierzch tortu powlekamy pozostałą masą, lukrem lub masą cukrową. Chcąc szybko wykończyć tort możemy wykorzystać polewę np. czekoladową.
Pomysłów jest wiele, ale najpopularniejsze są :
-
- opłatki przedstawiające nasze zdjęcie, bohaterów z ulubionej bajki czy filmu
- posypki które znajdziemy w różnych kolorach czy smakach
- listki waflowe
- toppery
- wszelkiego rodzaju figurki z masy cukrowej
- wielokolorowe figurki z galaretek
- owoce świeże i kandyzowane
- masy wyciskane za pomocą rękawa cukierniczego
Gotowe ozdoby na tort wielu osobom nie raz uratowały życie, a ich zastosowanie można wykorzystać przy dekoracji ciast czy deserów. Pamiętajmy jednak, że przygotowanie tortu łatwą sprawą nie jest, ale efekt końcowy satysfakcjonuje wszystko.
Dodaj komentarz