Menu
  • Dziś jest : 15 lutego 2025 Imieniny : Faustyna, Jowity, Georginy
  • Menu

    Jak serwować kawę w domu? 4 podstawowe zasady

  • Poranna kawa pita w pośpiechu ma pobudzić nas do działania i dać zastrzyk energii, której tak bardzo potrzebujemy na początku dnia. Kawa to jednak nie tylko samotna przyjemność, ale też królowa wśród napojów podczas spotkań towarzyskich. W codziennych sytuacjach i międzyludzkich relacjach kawa odgrywa ważną rolę – to przy niej podejmowane są często ważne decyzje, odbywają się luźne pogawędki czy poznajemy inną osobę. Rytuał podawania kawy rządzi się swoimi prawami, dlatego podczas serwowania jej gościom warto kierować się kilkoma zasadami. Jakimi?

    Podstawowa zasada dobrej kawy – ziarna wysokiej jakości

    Nie oszczędzaj na wysokiej jakości, nikt nie ma ochoty pić kiepskiej kawy. Wybierz rodzaj ziaren, który lubisz i który sam chętnie wypijesz. Najczęściej spotykane są dwa rodzaje ziaren, a pierwszy z nich to arabika stanowiąca zdecydowaną większość sprzedawanych ziaren kawy na świecie.

    Charakteryzuje się głębokim aromatem i jednocześnie delikatnym smakiem ze słodkawymi nutami, dlatego przez tę łagodność będzie bardziej uniwersalnym wyborem. Drugi najpopularniejszy gatunek kawy to robusta, której smak jest trochę gorzki i cierpki, ale zarazem mocny. Robustę charakteryzuje również skromniejszy aromat i gęstsza crema, dzięki czemu lepiej sprawdzi się do tradycyjnego espresso.

    Utrzymuj zaparzoną kawę w cieple

    Jeśli gości jest dużo, a nie chcesz biegać w tę i z powrotem między stołem a kuchnią, zainwestuj w dobry termos. W ten sposób możesz najpierw zaparzyć kawę i następnie bezpiecznie przechowywać ją aż do momentu podania – w zamkniętym termosie kawa będzie znacznie świeższa niż przy jej podgrzewaniu. Innym sposobem na utrzymanie właściwej temperatury kawy jest też podgrzanie kubków przed podaniem, zapewniając na dłużej ciepło napojowi. Ważnym elementem samego zaparzania kawy jest zwrócenie uwagi na jakość wody, czystość sprzętu używanego do parzenia oraz świeżość ziaren. W końcu filiżanka kawy ma być idealna, dlatego wysoka jakość ziaren potrzebuje wysokiej jakości dodatków.

    Podawaj dodatki do kawy w naczyniach

    Może to wydawać się oczywiste, ale należy pamiętać o podaniu mleka, cukru i śmietanki. To specjalna przypominajka dla osób, które same na co dzień piją czarną kawę bez dodatków. Ważne też, by odpowiednio zadbać o samo przygotowanie tych elementów. Mleko w kartoniku czy śmietanka w małych pojemniczkach nie należą do najbardziej komfortowych rozwiązań, dlatego dobrze zaopatrzyć się w dzbanuszek i cukierniczkę pasujące do serwisu kawowego.

    Na sam koniec – filiżanki do kawy

    To, co w kubku jest ważne, jednak sama filiżanka również ma ogromne znaczenie, a w szczególności, gdy kawa ma być doskonale podana. Okazuje się, że kształt, rozmiar i materiał kawy bezpośrednio wpływa na smak oraz aromat naparu. Najlepszym wyborem będzie filiżanka wykonana z porcelany – wyjątkowo odpornego materiału, który idealnie utrzyma kawę w odpowiedniej temperaturze. Białe wnętrze filiżanki uwydatni głębię i refleksy napoju, a kształt ściętego stożka wydobędzie aromat. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, by podawać gościom kawę w swoich ulubionych naczyniach czy takich, które przykują uwagę – filiżanki na kawę Home and Passion należą do obu tych kategorii, dlatego warto sprawdzić asortyment na stronie sklepu.

    Powyższe zasady to podstawowe wskazówki, na które warto zwrócić uwagę podczas serwowania kawy w domu. Trzymając się ich możesz mieć pewność, że zrobiłeś wszystko, by goście w domu otrzymali najlepszą kawę uprzyjemniającą wspólne spotkanie.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *