Menu
  • Dziś jest : 13 sierpnia 2018 Imieniny : Diany, Hipolita, Kasjusza
  • Menu

    Jak ugotować szparagi?


  • Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki, dlatego warto go odpowiednio wykorzystać i wprowadzić ten przysmak do swojego codziennego menu. Choć o walorach smakowych tego warzywa nie trzeba nikogo przekonywać, wiele osób rezygnuje z używania go w kuchni. Dlaczego? Najczęściej powodem takiego stanu rzeczy jest brak umiejętności odpowiedniego przyrządzania. Jak przygotować szparagi, by nie były gorzkie i cierpkie?

    Właściwości odżywcze szparagów

    Za jedzeniem tych sezonowych warzyw przemawia przede wszystkim ich ogromna wartość odżywcza. W szparagach obecna jest witamina A, będąca nieocenioną pomocą w dbaniu o dobrą kondycję wzroku. Co więcej, w jej składzie znajdują się też witaminy z grupy B, sprzyjająca poprawie odporności witamina C oraz witamina K, która ma nie tylko wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci, ale również znana jest z tego, że poprawia krzepliwość krwi. Zdaniem specjalistów jedzenie szparagów może też poprawiać funkcjonowanie układu trawiennego – wszystko przez całkiem sporą zawartość błonnika – oraz sprzyjać obniżaniu ciśnienia tętniczego (praktycznie nie ma w nich sodu). Wśród innych właściwości szparagów, na które również warto zwrócić uwagę, jest na pewno lekkostrawność oraz niskokaloryczność.

    Wybór dobrych szparagów

    Szparagi mają korzystny wpływ na organizm. Jednak aby były też ucztą dla podniebienia, trzeba je nie tylko odpowiednio ugotować. Niezwykle istotny jest wybór dobrego warzywa. W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje szparagów – zielone i białe. Co ciekawe, młode zielone szparagi nie wymagają w ogóle obierania. Ważne, by były średniej grubości, a ich wilgotne końce były zamknięte. W przypadku białych ważna jest grubość – wymagają one dokładnego obrania (zaczynając od główki), więc lepiej unikać cienkich białych szparagów. Bez względu na wybór odmiany, przed gotowaniem warzywa należy dokładnie umyć i odciąć łykowate końce.

    Gotowanie szparagów

    Przygotowanie szparagów wymaga odpowiednich akcesoriów. Do ich ugotowania niezbędny będzie wysoki garnek. W sklepach zajmujących się sprzedażą akcesoriów do domu można znaleźć specjalne naczynia do przyrządzania szparagów, np. https://zasmakujradosci.pl/garnek-nierdzewny-florina-alto-do-szparagow-i-makaronu-4-2-l, które można wykorzystać też m.in. do makaronu. Jak gotować szparagi? Do ¾ wysokości garnka trzeba wlać wodę i dodać do niej odrobinę cukru lub mleka. Aby warzywa były dobre, ich główki powinny znajdować się nad linią wody (zdecydowanie szybciej miękną niż łodyga), a całość musi być w pozycji pionowej (można delikatnie związać szparagi nitką). Odmiana zielona potrzebuje ok. 7-9 minut. Z kolei te białe są dobre po mniej więcej 13-15 minutach gotowania.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *