Jak wzmocnić odporność dziecka?
Jak wzmocnić odporność dziecka? To często zadawane przez mamy pytanie.
Czasami nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo możemy ją sami polepszyć.
Wystarczy, że skomponujemy dietę naszego dziecka tak by była różnorodna,
dawała energię i wpływała na prawidłowy rozwój by była skomponowana tak, by zadbać o zdrowie naszych pociech.
Warto wiedzieć jakie produkty wprowadzane przez nas do diety dziecka dobrze wpływają na odporność.
Marchew
Wprowadzamy ją dzieciom karmionym sztucznie od 5 miesiąca, a od 7 miesiąca karmiącym piersią.
Jest bogatym źródłem prowitaminy A (bata-karoten) który zwiększa odporność na:
infekcję
zapobiega chorobom oczu i skóry
wzmacnia błony śluzowe
Jabłko
Podobnie jak marchew jest wprowadzana do menu naszych dzieci od 5 miesiąca dla karmionych sztucznie,
a od 7 miesiąca dla karmionych piersią.
Jest cennym źródłem witaminy C.
Działa antywirusowo, chroni przed przeziębieniami.
Zapewnia prawidłową pracę jelit.
Ma działanie przeciwbiegunkowe.
Ryby
Wprowadzamy je najwcześniej od 6 miesiąca dla dzieci karmionych sztucznie i od 7 miesiąca dla karmionych piersią.
Ryby morskie szczególnie te tłuste jak np, łosoś czy makrela są bogatym źródłem kwasów omega-3.
Wspomagają one prawidłowy rozwój układu nerwowego, wzroku i mózgu.
Chronią układ oddechowy przed infekcjami jak również zapobiegają niedoborom jodu.
Mięso
Mięso podobnie jak ryby wprowadzamy w tym samym czasie.
Cennym źródłem żelaza dla dzieci jest mięso czerwone takie jak np. wołowina, cielęcina.
Dzieci które mają niedobór żelaza we krwi częściej łapią różnego rodzaju infekcje.
Oliwa z oliwek
Praktycznie w jednym czasie z mięsem i rybami wprowadzamy ją do diety dziecka dodając do zupek.
Oliwa z oliwek zawiera kwas oleinowy który zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy oraz alergicznego zapalenia błony śluzowej noska.
Kwasy tłuszczowe w niej zawarte poprawiają odporność.
Jajka
Jajko zaczynamy wprowadzać do diety dziecka stopniowo.
Zaczynamy od połowy żółtka od 7 miesiąca życia, zwiększając jego ilość w 10 miesiącu do całego jajka.
Żółtka jajek są cennym źródłem witaminy A która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych
oraz chroni przed drobnoustrojami.
Znajdziemy w nim również żelazo, kwasy tłuszczowe oraz cynk który bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.
Natka pietruszki
Zaczynamy ją podawać drobno posiekaną w zupce około 9-10 miesiąca życia.
Natka pietruszki jest źródłem witaminy C która pomaga chronić organizm przed infekcjami.
Pomaga wchłonąć się żelazu przez co zwiększa odporność przed atakami drobnoustrojów.
Znajdziemy w niej również:
beta-karoten
magnez
żelazo
Banany
Podajemy od 10 -go miesiąca.
Zawierają inulinę- probiotyk który tworzy dobre warunki do rozwoju bakterii probiotycznych
walczących z drobnoustrojami.
Jogurty
Podajemy dzieciom od 11-tego miesiąca życia.
Dobrze jest podawać dzieciom jogurty probiotyczne które tworzą korzystną florę w jelitach
chroniąc przed atakiem wirusów i bakterii.
Są źródłem witaminy K i witamin z grupy B.
Mają korzystny wpływ na działanie białych krwinek regulujących procesy odpornościowe.
Warto wiedzieć, że najlepszym pokarmem chroniącym dziecko przed infekcjami jest mleko matki.
Znajduje się w nim najwięcej przeciwciał, które sprawiają, że w przewodzie pokarmowym dziecka
nie osiedlają się szkodliwe bakterie oraz prebiotyki niezbędne do rozwoju korzystnej flory jelitowej.
Dodaj komentarz