Menu
  • Dziś jest : 24 listopada 2021 Imieniny : Emmy, Flory, Jana
  • Menu

    Jaka temperatura jest najlepsza dla wina?

  • Każdy napój alkoholowy ma swoje rytuały. Piwo lejemy po ściance, z wódką świetnie łączy się kwaśna zagryzka, natomiast do whisky możemy dolać kilka kropel niegazowanej wody.

    Podobnie również jest z winem, które wymaga od nas podjęcia kilku działań, żeby jego smak był wyrazisty i dojrzały. Nawet najlepszy produkt nie odda w pełni swoich walorów jeśli nie będzie prawidłowo podany. W przechowywaniu i podawaniu wina bardzo istotna jest temperatura trunku, o której to dowiesz się więcej z niniejszego artykułu.

    Wina czerwone – najlepsza temperatura

    W przypadku win czerwonych wiele zależy od ich ciężkości, dojrzałości oraz smaku. Słodkie, ciężki wina powinniśmy podawać w temperaturze 8-12˚C. W podobnym przedziale ciepła znajdą się lekkie wina czerwone z wczesnych zbiorów, które upodobały sobie przedział 10-12˚C. Natomiast średnie wina czerwone najlepiej pasują do temperatury 14-17˚C. W pokojowej temperaturze (16-18˚C) dobrze jest przechowywać i podawać czerwone wina, które są pełne, złożone i wysokogarbnikowe.

    Wina białe – najlepsza temperatura

    Lekkie wina białe najlepiej podawać w temperaturze 8-10˚C. Natomiast bardziej złożone i pełne wina białe powinniśmy już umieszczać bliżej temperatury pokojowej – w przedziale między 12-16˚C. Z pewnością nie powinniśmy przekraczać obu granic, gdyż wino białe straci wiele aromatów ze swojego bukietu smakowego.

    Wina różowe – najlepsza temperatura

    Wina różowe dobrze jest przechowywać w temperaturze 10-12˚C. Dzięki temu zachowają one swoją świeżość i nie będą przesadnie cierpkie w smaku. Niektóre, bardziej wykwitne wina różowe można umieszczać w magazynach bliżej temperatury pokojowej, tj. w przedziale 13-16˚C.

    Podsumowanie

    Warto jednak pamiętać, że żadne wino nie powinno być zamrożone lub podgrzane pod żadnym pozorem. Całkowicie zaburzy to konsystencję napoju oraz zniszczy jego smak i bukiet smakowy. Dlatego wina przechowujemy i serwujemy w przedziale 5-18˚C. Inne temperatury po prostu negatywnie wpłynąć na apetyczność wina. Żeby wydobyć pełnię smaku i cieszyć się jakością trunku musimy przestrzegać powyższych zasad.

    Jeśli natomiast nie wiesz jakie wino kupić, to koniecznie zapoznaj się z ofertą proponowaną przez sklep winiarskim zielonebutelki.pl. Cieszą się niezwykle szerokim wyborem i wysokojakościowymi trunkami alkoholowymi – winami, cydrem oraz piwami rzemieślniczymi.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Sałatkowe inspiracje – gdzie szukać przepisów na zdrowe sałatki?

    Życie szybko nam biegnie, wiele z niego tracimy, a gdy coś złego się wydarzy wtedy STOP nagle wyskakuje. W codziennej...

    Zamknij