Jarmuż na zdrowie
Jarmuż to roślina należąca do rodziny kapustowatych. W dużej mierze wykorzystywana do ozdabiania talerzy, by na stole w oryginalny sposób prezentować esencję rozmaitych potraw, a to przecież warzywo, którego cenne właściwości doceniane są od czasów starożytnych. Można jednak zauważyć tendencję, iż w kuchni zaczyna gościć nie tylko w formie ozdobnej, ale i, jako składnik wielu potraw, koktajli i wyśmienitych, zdrowych soków. Z powodzeniem można powiedzieć, że jest to również jedna z najzdrowszych i najbardziej odżywczych roślin, a jej liście są coraz bardziej doceniane.
Jarmuż jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera sporo błonnika, pozbawiony zaś jest tłuszczu. Bywa nazywany nierzadko „nową wołowiną” ze względu na stosunkowo wysoką zawartość żelaza.
A na jakie jeszcze właściwości można liczyć, decydując się na smakowitą przekąskę z jarmużem?
skuteczną ochronę przed nowotworami, ze względu na zawartość witaminy K,
prawidłową krzepliwość krwi,
dobry stan kości,
podniesioną odporność organizmu dzięki zawartości witaminy C,
poprawę metabolizmu,
lepszy stan cery, włosów, paznokci, a także poprawa wzroku, dzięki zawartości witaminy A.
A to dopiero początek dość długiej listy właściwości prozdrowotnych, na które można liczyć spożywając jarmuż. Nie tylko w postaci przekąsek, sałatek i innych odżywczych dań. Swoje cenne właściwości zachowuje, jeśli pokusimy się o sok z jarmużu. Orzeźwiający, odżywczy, a i ze względu na soczysty, zielony kolor, oddziałujący również na bodźce wzrokowe.
Jak jeść, by zachować właściwości odżywcze
Jarmuż winno się preparować, podobnie jak brokuły. Najwięcej swoich wartości zachowuje, jeśli zostanie przygotowany na parze, przez czas nie dłuższy niż 3-4 minuty. Innym sposobem na jego przygotowanie jest blanszowanie bądź podsmażanie. Pod tym względem sprawdzają się zabiegi kuchenne podobne do przygotowywania szpinaku. Doskonale nadaje się także do sałatek oraz dań warzywnych. Można go smakować samodzielnie, na surowo bądź przyrządzając chrupiące chipsy.
Dla tych, którzy lubują się w zdrowych sokach, jarmuż będzie doskonałym składnikiem, orzeźwiającej bomby witaminowej. Można pokusić się o przygotowanie soku, w którego składzie zagości jarmuż, jabłko, ogórek oraz limonka. Składniki wystarczy potraktować wyciskarką. W zależności od tego czy wolimy bardziej wyraziste smaki i aromaty, czy też coś nieco słodszego, a jednak wciąż zdrowego, sok takowy można wzbogacić cukrem trzcinowym bądź ksylitolem – zdrową alternatywą dla „białej śmierci”.
Po sok z jarmużu, który wzmocni, dostarczy składników odżywczych, a przy tym będzie świetnie smakował warto udać się na stronę http://www.fitday.eu/.
Dodaj komentarz