Jeśli warzywa to z własnego ogródka – warzywnikowe porady
Wielu z nas lubi wykonywać kuchenne wariacje z warzywami w roli głównej. Część z tych ludzi posiada również swój przydomowy ogródek, więc grzechem było by nie zagospodarować jego potencjału. Nie od dziś wiadomo, że wyhodowane własnym nakładem pracy warzywa (i owoce) smakują o wiele lepiej i mamy pewność, że nie były sztucznie modyfikowane, czy tez nawożone. W przypadku warzywnika ogrodowego chodzi w dużej mierzę o efektywność wzrostu. Obok mogą być przepięknie zaaranżowane rabaty kwiatowe, jednak przy uprawie warzyw kluczowy jest ich dobry wzrost, a nie kwestie estetyczne. Dobre plony, brak szkodników i chorób to główne punkty, o które należy zadbać podczas planowania grządek warzywnych. Kluczem jest tu wiedza, nie zdolności do artystycznego komponowania rabaty z kwiatami.
Odpowiednie miejsce
Jak już wspomnieliśmy wartości estetyczne są w przypadku ogródka warzywnego sprawą drugorzędną. Pierwszą zasadą dobrego umiejscowienia swoich grządek z warzywami jest to, by były one w miejscu oddalonym od części ogrodu, gdzie zwykle spędzamy czas. Ziemia na obrzeżu, rzadko uczęszczana oraz – co ważne – dobrze nasłoneczniona. Pod tym względem warzywa są bowiem bardzo wymagające i jeśli nie dostarczy się im odpowiedniej dawki słońca, można zapomnieć o dobrych plonach. Sprawia to, że jest to konieczne i najważniejsze podczas określania położenia warzywnika. Zazwyczaj wybiera się w tym celu obszar działki położony w jej południowej części.
Inną zasadą, która również dodatnio wpływa na wzrost warzyw jest ich oddalenie od drogi. W spalinach kryje się wiele metali ciężkich, które nie tylko psuja nam smak plonów, ale mogą okazać się niebezpieczne dla zdrowia. Jeśli natomiast mamy bardzo ograniczone możliwości co do położenia warzywnika, to w ochronie przed substancjami szkodliwymi z rur wydechowych można zasadzić dodatkowo rośliny, które są o wiele bardziej odporne na ich działanie. Najlepiej w tej roli sprawdzą się brzoza, żywopłot oraz jarząb. Sadźmy jej jednak z umiarem, ciągle mając w pamięci najważniejszą zasadę – ogródka warzywnego nie należy zacieniać.
Rozsądna wielkość
Pierwsza zasada dotycząca rozmiaru mówi, że należy go dobierać mając na uwadze wielkość całego ogrodu. Jako, że przydomowy ogródek ma być głównie estetyczną oazą spokoju, gdzie oddajemy się relaksowi w ciepłe dni, to zbyt duży warzywnik może zachwiać naszym poczuciem harmonii. Nigdy więc nie powinno być tu więcej warzyw niż kwiatów na rabatach w ogrodzie. Można spotkać się tu z opinią, że rodzina czteroosobowa, która chce założyć swój ogródek warzywny, powinna zrobić to na obszarze nie mniejszym niż 50m², by w pełni mógł on zaspokajać ich potrzeby.
Ziemia
Warzywa są nie tylko wymagające pod względem nasłonecznienia, ale także jeśli chodzi o jakość gleby. Im gorsza jej jakość tym mizerniejsze plony zbierzemy. Do poprawy jej kondycji najlepsze są nawozy pochodzenia naturalnego, jak kompost, czy obornik. Można np. jesienią przekopać wybrany kawałek ziemi mieszając ją z nawozem, pozbywając się z niego kamieni i chwastów, a na wiosnę (od kwietnia) wystarczy już ja tylko spulchnić i zagrabić. Na tak przygotowanym obszarze można już sadzić rośliny, które są odporne na zimno (marchew, rzodkiew, koper oraz cebulę).
Warto wiedzieć
Powyższe rady są absolutnym minimum jeśli chodzi o zakładanie ogródka warzywnego. Jego uprawa musi być zawsze poparta odpowiednią wiedzą na temat ogólnego wzrostu i przygotowania podłoża, jak i obejmować wiadomości odnoszące się do danego gatunku uprawy. Poza tym warto wiedzieć, że:
– rozrysowanie na kartce wstępnego planu wysiewu pomaga podczas zakładania warzywnika oraz pozwala lepiej zagospodarować obszar,
– na opakowaniach nasion znajdują się najważniejsze informacje dotyczące wysiewu,
– niektóre rośliny pomagają sobie we wzroście, a inne wręcz odwrotnie (warto dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat),
– dojrzałe warzywa to jakaś określona część grządki, dobrze jest więc rozplanować zagęszczenie tak by nie było zbyt rzadkie lub by rośliny nawzajem się „ nie podusiły”,
– poprowadzenie ścieżki (najlepiej jakoś utwardzonej) pomiędzy grządkami znacznie ułatwi nam proces pielęgnacji i zbioru plonów,
– niższe warzywa sadzimy przed wysokimi tak by promienie słońca mogły dotrzeć do każdej rośliny,
– nasturcje stanowią barierę przed szkodnikami, dlatego warto umieścić je blisko warzywnika,
– puste luki po zbiorach można uzupełnić warzywami szybko rosnącymi (sałata lub rzodkiewką).
Dziękujemy portalowi TwojePole.pl za konsultację merytoryczną.
Dodaj komentarz