Kawa z miodem Manuka
Miody Manuka mają silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne czy przeciwgrzybiczne.W swoim zastosowaniu często są wykorzystywane jako baza dla wszelkich maseczek do twarzy i ciała gdyż działają regenerująco na skórę, łagodząc podrażnienia.
Patrząc na właściwości przeciwbakteryjne wyróżniamy miody z oznaczeniem np. MGO 30+, MGO 100+, MGO 250+. MGO jest skrótem nazwy aktywnego komponentu miodu – metyloglioksalu.
Miód Manuka – dzielimy na
MGO 100+ (100 mg metyloglioksalu/1 kg miodu) – poprawia odporność, utrzymuje dobry stan zdrowia
MGO 250+ (250 mg metyloglioksalu/1 kg miodu) – łagodzi niestrawności, zgagę, refluks i bóle brzucha
MGO 400+ (400 mg metyloglioksalu/1 kg miodu) – pomoże gdy mamy wrzody żołądka, zespół jelita nadwrażliwego luc trudne do zagojenia się ran
MGO 550+ (550 mg metyloglioksalu/1 kg miodu) – pomoże zwalczyć zapalenia zatok nawet te bakteryjne, anginę, miażdżycę kończyn dolnych, półpasiec czy egzemę
Jak spożywać miód:
Najskuteczniejszym sposobem jest systematyczne spożywanie po 2-3 łyżeczki na czczo na dobę. Można go również rozpuścić w szklance wody z sokiem z cytryny.
Gdy chcemy wykorzystać go zewnętrznie musimy nakładać go na miejsca zmienione chorobowo po 2-3 razy dziennie starając się przykrywać miejsce nasmarowania opatrunkiem. W pierwszych momentach kuracji objawy mogą się nasilić, ale już po 2-3 dniach będzie widoczna poprawa.
Prawdziwym rarytasem jest jednak dodanie miodu do kawy. Zapewnimy wtedy sobie chwilę odprężenia, magicznego czasu. Wyłączymy myślenie i zaczniemy cieszyć się chwilą. Do kawy jest najchętniej wybierany miód Manuka MGO 400+
Musicie jednak pamiętać, że miód dodany do gorącej kawy straci swoje właściwości dlatego najlepiej dodać go gdy kawa trochę przestygnie. Pamiętajcie miód jest słodszy od cukru więc użyjcie go mniej.
Zastanawiacie się jak przygotować taką kawę nic prostszego wystarczy trochę chęci i składniki
gęsty miód Manuka około 3/4 łyżeczki
ulubiona kawa 2 łyżeczki
mleko wedle uznania
przyprawy np. cynamon, kardamon
Miód możemy rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do kawy. Dodatek miodu sprawi, że kawa nabierze aromatu miodowego, a dodatek przypraw dodatkowo podkręci jej smak. Warto dodać, że miód jest zdrowym zamiennikiem cukru także możecie sobie pofolgować 😉
Innym pomysłem na niecodzienne połączenie jest kawa z miodem i cytryną. Tak wiem brzmi dziwnie, ale do odważnych świat należy więc zapraszam do spróbowania. Z reguły cytrynę dodajemy do herbaty, ale opcja z kawą robi wow. Choć cytryna jest bogactwem witaminy C to kawa również ma swoje walory. Jest cennym źródłem kofeiny która pobudza nas do działania dodając energii. Dodatkowo kawa doskonale wpływa na układ nerwowy wspomagając naszą pamięć i koncentrację. Opóźnia wystąpienie objawów Alzheimera i Parkinsona. Ponad to wpływa pozytywnie na nasz metabolizm. W połączeniu kawy i cytryny jest istna petarda gdyż nie tylko zwiększa metabolizm, ale i pomaga utrzymać odpowiednią masę ciała. Kolejnym plusem jest to, że takie połączenie pomaga złagodzić ból głowy, co sama nie raz próbowałam. Dodanie miodu który jest naturalnym zamiennikiem cukru przełamie smak i wpłynie dobroczynnie na nasz organizm.
Kawa z miodem i cytryną czego potrzebujemy?
miód Manuka 1 łyżeczka (miód jest słodki pamiętajcie)
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
plasterek cytryny lub sok z niej wyciśnięty (wystarczy dodać sok z 1/2 cytryny)
Kawę zaparzamy, odczekujemy chwilę, by trochę ostygła dodajemy miód i sok z cytryny. Całość mieszamy i delektujemy się smakiem.
Przeciwwskazania do stosowania miodu:
Miody Manuka są bardzo kaloryczne więc nadmierne stosowanie może powodować nadwagę.
Nie jest wskazany dla osób chorujących na cukrzycę jak również osób które mają uczulenie na produkty pszczele.
Pamiętajmy również, że nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 12 miesiąca życia.
Tekst sponsorowany
Dodaj komentarz