Kiełbasa krakowska sucha nie musi być nudna
Mówiąc o najbardziej znanych wędlinach, można wyróżnić kilka pozycji, które zna każdy Polak. Wśród nich jest od lat uznawana przez smakoszy kiełbasa krakowska sucha, która często uznawana jest za typową wędlinę na kanapkę. A gdyby tak urozmaicić codzienne dania o krakowską suchą?
Wędliny to nieodzowny element kanapek. I wydawać, by się mogło, że to jedyne ich zastosowanie. Nic bardziej mylnego. Wędliny mogą być świetną inspiracją kulinarną, szczególnie, gdy mowa o tych tradycyjnych, pełnych smaku wędlinach, takich jak kiełbasa krakowska sucha. To jeden z trzech produktów kampanii „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP”. Głównym celem projektu jest rozpowszechnienie wiedzy o kiełbasie krakowskiej suchej, podwawelskiej ekstra i żywieckiej, wytworzonych w systemie QAFP, jak i wzrost świadomości jakości produktów certyfikowanych tym znakiem, wśród dotychczasowych i potencjalnych odbiorców.
Sposób wytwarzania kiełbasy krakowskiej suchej i ścisła kontrola na każdym etapie produkcji to recepta na wyjątkowy smak produktu. Kiełbasa krakowska jest poddawana obróbce na trzech etapach: podsuszaniu, wędzeniu i parzeniu. Do wyprodukowania 100g wyrobu zużywa się aż 134g mięsa wieprzowego, co samo w sobie świadczy o wysokiej jakości produktu i prawdziwym smaku mięsa. Kiełbasa krakowska swój charakterystyczny smak zawdzięcza czarnemu pieprzowi i kompozycji aromatycznych przypraw, które podkreślają smak wykorzystanego surowca.
A skoro tradycyjna kiełbasa ma znaleźć swoje miejsce w codziennej diecie, to warto pochylić się nad oryginalnymi pomysłami na dania z jej wykorzystaniem. Kiełbasa krakowska sucha nie musi być nudna! Twórcy kampanii proponują zastosowanie owej kiełbasy w tak zwanej Przypiekance Chlebowej, która może być ciekawym urozmaiceniem codziennych kanapek. Przypiekany chleb na chrupko nadziewany omletem i sprażoną suchą kiełbasą krakowską, podany z sosem musztardowym i kiszonym ogórkiem w miodzie, to danie proste, ale oryginalne i bardzo smaczne. Kiełbasę można wykorzystać także, jako dodatek do pizzy, sałatek czy jako główny składnik dań jednogarnkowych. Leczo z wykorzystaniem suchej krakowskiej, a może gulasz z jej dodatkiem? Wszystko pozostaje w rękach gotującego. A warto, bowiem sucha krakowska to smak sam w sobie i wyjątkowy aromat, który podniesie walory każdego przygotowanego dania. Więcej szczegółów dotyczących kampanii można znaleźć na stronie www.odadojakosci.pl.
Kiełbasa krakowska to jedna z niewielu wędlin, które kupuję od zawsze. Z Łukowa chyba nie jadłam, pora spróbować 🙂
Bardzo ja lubimy o jak tylko jestem w okolicy sklepu z Łukowa, zawsze kupuje, a znoka najczesciej na kanapke lub plasterki w rękę jak przekaska 🙂