Menu
  • Dziś jest : 6 lipca 2022 Imieniny : Dominiki, Gotarda, Agrypiny
  • Menu

    Kiełbasa swojska – sprawdź przepis na pyszną domową kiełbasę wiejską

  • Grillowanie to jeden z ulubionych sportów narodowych Polaków, a prawdziwego grilla nie wyobrażamy sobie bez kiełbasy.
    Ten charakterystyczny zapach oraz z niczym nie porównywalny smak są symbolem rozpoczęcia ciepłego sezonu w naszym kraju,
    gdy zmęczeni jesienno-zimową szarugą zaczynamy coraz więcej czasu spędzać na zewnątrz.

    Grillowanie jest jedną z form gotowania, nie warto zatem wybierać produktów na grilla przypadkowo. Decydując się na dobrej
    jakości mięsa, wędliny i warzywa możemy stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia.

    Wyśmienita kiełbasa z podhalańskiej wędzarni

    Doskonałej jakości kiełbasę wiejską dostaniecie Państwo w bardzo szerokiej ofercie sklepu internetowego Schronisko Bukowina.
    Powstała ona z myślą właśnie o sezonie grillowym. Jej zawartość stanowi idealny balans w kwestii ilości tłuszczu i mięsa – nasza
    kiełbasa nie skurczy się w trakcie opiekania, zalewając grilla kapiącymi kroplami.

    Jest dobrze doprawiona i na tyle tłusta, by w pełni oddać smak mięsa i przypraw, a po przyrządzeniu być nadal soczysta.
    Produkt ten przyrządzany jest dwa razy w tygodniu w oparciu o prostą, ale sprawdzoną recepturę, bez zbędnych dodatków
    czy polepszaczy i sprzedawany w próżniowych opakowaniach o wadze 1 kg. Wędzeniem zajmują się doświadczeni kucharze,
    dzięki czemu swojska kiełbasa Schroniska Bukowina zachwyci nawet najbardziej wymagających klientów. Wędzona kiełbasa powstaje
    ze starannie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego od polskich hodowców.

    Tradycyjny polski wyrób

    W składzie dobrej kiełbasy nie powinno znaleźć się nic poza solą peklującą, solą tradycyjną oraz przyprawami. Wyrób ten może być jednak
    używany w kuchni nie tylko do grillowania, świetnie uzupełni leczo, bigos, jajecznicę, może być częścią deski przekąsek do piwa,
    znakomita jest także pieczona. Pyszna kiełbasa jest powszechnie kochanym przez Polaków produktem, bez którego nie wyobrażamy sobie naszej
    kuchni, zarówno tej codziennej, jak i odświętnej. Dobra kiełbasa wieprzowa i świeży bochenek chleba to duet wprost idealny na śniadanie.
    Taką kiełbasę dodajemy do żurów, ale także do zapiekanek, czy to z ziemniakami, czy z makaronem. Kiełbasa ma bardzo charakterystyczny
    aromat i nadaje zdecydowanego smaku potrawom, które nią uzupełnimy.

    Prostota czyni cuda

    Kiełbasa wiejska domowa lub swojska wytwarzana jest zazwyczaj z mięsa wieprzowego, a jej sekretem jest prosty, ale dobrej jakości skład.
    Słyniemy na całą Europę z jej produkcji, a najlepsza jest ta oparta o tradycyjne receptury. Zmielone mięso, wymieszane z przyprawami
    i wtłoczone do osłonek, znane jest w naszym kraju minimum od pół tysiąca lat i wywodzi się z chęci wykorzystania do jedzenia całego mięsa
    zwierzęcia oraz jelit wieprzowych, używanych jako osłonka. Nasze wędliny różnią się jednak znacznie od kiełbas robionych w cieplejszych
    klimatach. Ze względu na nasze warunki atmosferyczne kiełbasy w Polsce są wędzone, co nadaje im absolutnie oryginalnego charakteru.

    Jak zrobić kiełbasę?

    Jeśli marzysz o przyrządzeniu jej w domu, musisz zaopatrzyć się w dobrej jakości składniki. Mięso od lokalnego dostawcy z gwarancją
    świeżości, aromatyczne przyprawy, oraz jelita. Przy pomocy maszynki do mielenia mięsa należy je dokładnie zmielić, a a następnie doprawić
    solą, pieprzem i czosnkiem. Po dokładnym wymieszaniu przy pomocy nadziewarki należy mięsnym nadzieniem napełnić starannie wypłukane jelita, robiąc przerwy co około 30 cm. To czas na uformowanie kiełbasek i zawieszenie ich do wędzenia, najpierw to około 30 minut w temperaturze 45 stopni, a kiedy kiełbasa jest wysuszona, przez około 1,5 godziny w temp. 60 stopni. W trakcie niezbędne jest obracanie, by uwędzić je równo,  a na koniec pieczenie w temp. 90 stopni. aż do uzyskania w środku mięsa 72 stopni. Jeszcze tego samego dnia, gdy kiełbasa ostygnie, można ją skosztować.

    Sprawdź również inne rodzaje kiełbas w ofercie Schroniska Bukowina.

    Wyborne produkty lokalne

    Jeśli jednak nie masz czasu na przyrządzanie wędlin w domowy sposób, produkty sklepu online Schronisko Bukowina zapewnią Ci zachwycające doznania smakowe. W kilka chwil zamówisz zarówno wyśmienite szynki, białą kiełbasę, kiełbasy cienkie importowane z Włoch, salami, ale także lokalnie wytworzone wyroby, w tym boczek, słoninę oraz genialną kiełbasę swojską.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Piwna marynata do karkówki: zaskocz gości na grillu oryginalnym smakiem!

    Gdy aura za oknem robi się coraz ładniejsza, słońce świeci to nabieramy więcej energii. Chce nam się spotykać z rodziną...

    Zamknij