Menu
  • Dziś jest : 6 grudnia 2024 Imieniny : Mikołaja, Jaremy, Leontyny
  • Menu

    Kiełków wartości odżywcze

  • Fresh Cress

    Szukając odmiany dań w kuchni warto zacząć stosować kiełki.
    Niektórzy mogą się zastanawiać, co to jest i czy są zdrowe.
    Zaczynając od początku kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu.
    Otrzymywane z nasion zbóż, ziół czy warzyw.
    Bogate w składniki odżywcze witaminy, białka, tłuszcze czy związki mineralne.
    Mają często zastosowanie w dietach.
    Łatwość ich dostępności sprawia, że z ich walorów
    możemy korzystać przez okrągły rok.
    Najpopularniejsze na całym świecie są kiełki fasoli fasoli mung
    mające ogromne zastosowanie w kuchni azjatyckiej.
    Zostały odkryte ponad tysiąc lat temu w Chinach.
    Ich szerokie zastosowanie daje nam wielu możliwości wyboru.
    Kiełki możemy dodań do kanapek, sałatek, past…
    Niestety w naszym kraju nie są tak znane jak na Dalekim Wschodzie
    choć ich szeroki wybór i dostępność jest imponująca.
    Jako dodatkową zaletę można dodać to, że każdy z nas może je sam wyhodować
    w domowym zaciszu.
    Wystarczy, że skorzystamy ze zwykłej waty czy ligniny obficie nasączonej wodą.
    clover and radish sproutsMożemy również skorzystać z możliwości specjalnego naczynia służącego do hodowli tego
    bogatego źródła witamin.
    Niestety po każdym użyciu naczynie trzeba bardzo dokładnie czyścić.
    Zazwyczaj korzysta się w tym celu z octu winnego i prysznicu z zimnej wody.
    Naczynie zawsze trzeba ustawić na równej powierzchni,
    a nasiona powinny być ułożone w luźnej warstwie na szalkach.
    Należy jednak pamiętać, że chcąc je wyhodować musimy zadbać o odpowiednią temperaturę
    (od 18st.C w górę) oraz o systematycznym nawodnieniu.
    Kiełkowanie nasion zależy od rodzaju nasion, światła i jakże ważnej temperatury.
    Warto wiedzieć, że kiełki to źródło witamin i składników mineralnych.
    Dzięki zmianom w kiełkujących nasionach zawartość składników wzrasta.
    W zależności od rodzaju kiełki zawierają m.in. witaminy A,D,E  czy C,
    wiele witamin z grupy B rozpuszczalnych w tłuszczach.
    Ponadto  w kiełkach znajdziemy: magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor.
    Zawierają także aminokwasy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
    Kiełki spożywane na surowo są najbardziej wartościowe pod względem odżywczym.
    Są niskokaloryczne i nie mają właściwości wzdymających.
    Chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
    Regulują trawienie.
    Zapobiegają nowotworom i miażdżycy oraz obniżają poziom złego cholesterolu.
    Ich wpływ na naszą cerę, zęby, włosy czy paznokcie jest wręcz zbawienny.
    Regenerują i odmładzają organizm.
    Zwiększają odporność i uzupełniają niedobór witamin i minerałów.
    Poza tym dostępne są również kiełki innych roślin:

    zbożowych np.Owsa, pszenicy, żyta…
    strączkowych np. ciecierzycy, soczewicy…
    krzyżowych np.rzeżuchy…

    Jednym słowem mówiąc kiełki to samo zdrowie

    green young sunflower sprouts

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *