Kiełków wartości odżywcze
Szukając odmiany dań w kuchni warto zacząć stosować kiełki.
Niektórzy mogą się zastanawiać, co to jest i czy są zdrowe.
Zaczynając od początku kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu.
Otrzymywane z nasion zbóż, ziół czy warzyw.
Bogate w składniki odżywcze witaminy, białka, tłuszcze czy związki mineralne.
Mają często zastosowanie w dietach.
Łatwość ich dostępności sprawia, że z ich walorów
możemy korzystać przez okrągły rok.
Najpopularniejsze na całym świecie są kiełki fasoli fasoli mung
mające ogromne zastosowanie w kuchni azjatyckiej.
Zostały odkryte ponad tysiąc lat temu w Chinach.
Ich szerokie zastosowanie daje nam wielu możliwości wyboru.
Kiełki możemy dodań do kanapek, sałatek, past…
Niestety w naszym kraju nie są tak znane jak na Dalekim Wschodzie
choć ich szeroki wybór i dostępność jest imponująca.
Jako dodatkową zaletę można dodać to, że każdy z nas może je sam wyhodować
w domowym zaciszu.
Wystarczy, że skorzystamy ze zwykłej waty czy ligniny obficie nasączonej wodą.
Możemy również skorzystać z możliwości specjalnego naczynia służącego do hodowli tego
bogatego źródła witamin.
Niestety po każdym użyciu naczynie trzeba bardzo dokładnie czyścić.
Zazwyczaj korzysta się w tym celu z octu winnego i prysznicu z zimnej wody.
Naczynie zawsze trzeba ustawić na równej powierzchni,
a nasiona powinny być ułożone w luźnej warstwie na szalkach.
Należy jednak pamiętać, że chcąc je wyhodować musimy zadbać o odpowiednią temperaturę
(od 18st.C w górę) oraz o systematycznym nawodnieniu.
Kiełkowanie nasion zależy od rodzaju nasion, światła i jakże ważnej temperatury.
Warto wiedzieć, że kiełki to źródło witamin i składników mineralnych.
Dzięki zmianom w kiełkujących nasionach zawartość składników wzrasta.
W zależności od rodzaju kiełki zawierają m.in. witaminy A,D,E czy C,
wiele witamin z grupy B rozpuszczalnych w tłuszczach.
Ponadto w kiełkach znajdziemy: magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor.
Zawierają także aminokwasy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
Kiełki spożywane na surowo są najbardziej wartościowe pod względem odżywczym.
Są niskokaloryczne i nie mają właściwości wzdymających.
Chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Regulują trawienie.
Zapobiegają nowotworom i miażdżycy oraz obniżają poziom złego cholesterolu.
Ich wpływ na naszą cerę, zęby, włosy czy paznokcie jest wręcz zbawienny.
Regenerują i odmładzają organizm.
Zwiększają odporność i uzupełniają niedobór witamin i minerałów.
Poza tym dostępne są również kiełki innych roślin:
zbożowych np.Owsa, pszenicy, żyta…
strączkowych np. ciecierzycy, soczewicy…
krzyżowych np.rzeżuchy…
Jednym słowem mówiąc kiełki to samo zdrowie
Dodaj komentarz