Kilka słów o kuchni chińskiej
Poznawanie nowych smaków to dziś dla większości z nas coś całkowicie normalnego. Ilość różnorodnych restauracji serwujących nam dania z niemal każdego zakątka świata jest w dużych miastach tak duża, że spokojnie możemy wybrać tę najwłaściwszą. Jedne smaki są bardziej popularne, inne trącą elitarnością, a jeszcze inne traktujemy z pewna nieufnością (zwłaszcza niektóre pomysły krajów azjatyckich).
Prym wiodą w naszym kraju włoskie potrawy – nie ma chyba popularniejszej kuchni w Polsce. Zapiekanki makaronowe, sos boloński, pizza i wszelkiego rodzaju pasty zajmują w naszej rodzimej kuchni bardzo ważne miejsce. Możliwe, że to dlatego, że tak łatwo je przygotować, ale bardziej prawdopodobnym jest, że potrafią idealnie trafić w gusta kubków smakowych Polaków. Nie jest to jednak jedyna kuchnia, jaką preferuje się w naszej ojczyźnie.
Orientalne smaki
Wspomnieliśmy powyżej, że azjatyckie smaki (niektóre potrawy) wywołują w nas lekko mówiąc nieufność. Jednak to właśnie kuchnia chińska jest jedną z popularniejszych i lubianych w Polsce. Choć nasze narodowe potrawy zajmują ważne miejsce w hierarchii, to coraz więcej osób przekonuje się do eksperymentowania w kuchni i z tego względu stawia na orientalne przyprawy i dania. Chińskich restauracji jest w naszym kraju całe mnóstwo – na szczęście ich menu nie zawiera w sobie tzw. „zupek chińskich”. Pierwsza wizyta tutaj to bardzo często mieszanka odwagi z ciekawością. Po chwili jednak okazuje się, że nie było się czego bać, a nie jeden gość chińskiej restauracji rozsmakowuje się w tej kuchni już po pierwszym posiłku.
Specyfika kuchni chińskiej
Jeśli chodzi o popularność potraw, składników i przypraw to Chiny nie różnią się tak bardzo od Polski, gdyż także tam wszystko zależny od regionu i lokalnej kuchni. Północ zdecydowanie stawia na makaron, kluski oraz mięso wołowe (choć często na stole gości tu także baranina). Zupełnie inne smaki królują tu jednak jeśli pojedziemy na wschód tego orientalnego kraju. Ten region utrzymuje się głównie z połowów, dlatego owoce morza i ryby o wiele częściej goszczą w żołądkach mieszkańców tej części Chin. Gdzie indziej można natknąć się na smażony, obficie doprawiony drób, a czasem jest znajdziemy tu dania na bazie ryżu i warzyw. Są tu jednak elementy wspólne, jak np. sos sojowy czy tofu, które popularne są również w Europie.
Nie tak trudno o składniki
Polacy lubią chińską kuchnie nie tylko ze względu na smak. W naszym kraju nie każdy może sobie pozwolić, by często odwiedzać restauracje.
Sytuacje ratują jednak supermarkety, które różnorodnością swoich produktów potrafią niemal idealnie zaspokoić wymagania amatorów azjatyckiej kuchni (nie tylko chińskiej). Trend ten dostrzegło także wiele prywatnych przedsiębiorców, którzy zdecydowali się na otworzenie profilowanych sklepów, w których entuzjaści sajgonek, pikantnego kurczaka i curry mogą bez problemu nabyć nawet najbardziej wyszukane składniki. Nawet jeśli nie zamierzamy robić rewolucji w naszej kuchni, warto odwiedzić choć raz taki sklep, gdyż niektóre składniki mogą przydać się nam do własnego, indywidualnego eksperymentowania z upodobaniami naszego, polskiego podniebienia. Kuchnia chińska zbliża ponadto nasze dwie kultury – coraz więcej Polaków potrafi jeść pałeczkami oraz zna elementy tradycji tego orientalnego państwa. Nie jest to ekstrawagancka ani luksusowa kultura, a raczej zwykłe produkty o niezwykłym smaku – no i nie jest droga, dlatego warto choć raz przekonać się czy smaki orientu w tej wersji przemawiają do naszego podniebienia. Nic nie tracimy, a zawsze możemy zyskać alternatywny sposób żywienia i przygotowywania posiłków oraz miło zaskoczyć znajomych lub rodzinę.
Serwis http://produkty-spożywcze.pl/ wsparł nas przy pisaniu artykułu.
Zdecydowanie najsmaczniejsza kuchnia świata i 3500 potraw do wypróbowania 🙂