Królestwo kuchennych akcesoriów
Pieczenie ciast to jedno z ulubionych zadań gospodyń domowych, żeby jednak wypieki wyszły we właściwy sposób, trzeba nie tylko zastosować odpowiednie składniki i technikę pieczenia, ale również wybrać właściwą blachę.
Poszczególne rodzaje blach różnią się od siebie pod względem materiału, z jakiego są wykonane oraz zastosowania czy kształtu. Wyróżniamy formy do pieczenia wykonane z materiałów ceramicznych, blachy, silikonu i żaroodpornego szkła.
Przyglądnijmy się charakterystyce tworzyw do wyrobu form.
Silikonowe foremki
Najnowszym i zarazem najdroższym wynalazkiem ostatnich lat są silikonowe formy, które znacznie ułatwiają pieczenie. Ich ogromną zaletą jest fakt, że nie muszą być smarowane ani wykładane papierem, a żywność nie przywiera i nie przypala się.
Silikonowe formy dzięki swojej elastyczności, doskonale nadają się do pieczenia delikatnych, kruchych wyrobów, takich jak na przykład babeczki, muffinki, czy ciasteczka. Ogromną zaletą silikonowych form do pieczenia jest również fakt, że doskonale przewodzą mikrofale i dzięki temu nadają się do zastosowania w kuchenkach mikrofalowych. Można je łatwo umyć, szybko wysuszyć, a nawet złożyć, żeby zajmowały mniej miejsca.
Formy wykonane z blachy
Występują w wielu różnych typach, z nieprzywieralną lub zwykłą powłoką, mają kształt prostokątów, kwadratów czy formę tortownic. Ze względu na dość duże i proste wymiary, można je szybko umyć. W przypadku wyboru takich form, zdecydowanie bardziej opłaca się zainwestować w blachę pokrytą powłoką non-stick, dlatego, że z pewnością taka forma będzie miała dłuższą żywotność i nie zaistnieje prawdopodobieństwo, że zacznie rdzewieć.
Ceramiczne formy
Przeznaczona do pieczenia ceramika przydaje się w przypadku, kiedy nie wyjmujemy ciasta do krojenia, tylko podajemy je na stół w całości. To rozwiązanie doskonale sprawdza się w przypadku wszelakiego rodzaju sufletów czy porcjowanych babeczek. Ceramiczne naczynia są wytrzymałe na wysoką temperaturę, łatwe do utrzymania w czystości i bardzo estetyczne.
Odrębnym kryterium doboru form są ich kształty.
Formy w kształcie tortownicy dzielimy na te jednoczęściowe oraz z wyjmowanym dnem. W tortownicy z powodzeniem upieczemy nie tylko blaty pod tort czy biszkopty, ale również sernik, ciasto z owocami czy drożdżowiec. Najlepsze tortownice to te, które wyposażone są w nieprzywieralne dno oraz komin, dzięki któremu mamy pewność, że środek ciasta będzie dobrze upieczony.
Ćwibakówki (czyli formy do rolad) są to formy o charakterystycznym, półokrągłym kształcie. Zazwyczaj są karbowane w poprzeczne słoje, co uniemożliwia przywieranie masy biszkoptowej podczas pieczenia. Ćwibakówki doskonale nadają się również do pieczenia makowców.
Jeśli chodzi o formy do babek najlepszym ich rodzajem są te wyposażone w komin. Komin, który znajduje się na środku, nagrzewa się równomiernie, co sprawi, że ciasto może przepiec się do środka. W przypadku forem bez komina, w które wlewamy ciężką masę, możliwe jest, że po upieczeniu środek okaże się zakalcem. Nowoczesne foremki do bab wyściełane są powłoką, która uniemożliwia przywieranie, starsze modele trzeba smarować tłuszczem i wysypywać bułką tartą.
W przypadku form do dużych ciast zazwyczaj wybiera się blachy, w których z powodzeniem upieczemy ciasta takie jak: sernik, szarlotka, ciasto na kruchym spodzie czy zebra. Formy do dużych ciast nadają się do pieczenia wszelkich słodkości, które kroimy na kwadratowe lub prostokątne kawałki.
Z kolei keksówki są to specjalne formy do pieczenia keksów, które są wąskie i posiadają długość ok. 30 cm. W keksówkach z powodzeniem upieczemy jak sama wskazuje keksy, ale również inne, lane ciasta, takie jak murzynki i pierniki, ale również pasztety.
Na koniec wspomnijmy o foremkach do ciasteczek. Występują w niezliczonej ilości kształtów i wielkości. Wykonane są zarówno z blachy, jak i z materiału silikonowego. Podstawową blachą tego typu, jest blacha do pieczenia muffinów.
Więcej informacji można znaleźć w Bake Shop, w dziale prezentujacym formy do pieczenia i w kilku innych kategoriach.
Dodaj komentarz