Menu
  • Dziś jest : 29 kwietnia 2025 Imieniny : Piotra, Rity, Angeliny
  • Menu

    Kuchnia włoska i jej smaki – wyniki konkursu

  • Kuchnia włoska i jej smaki - wyniki konkursu

    Kuchnia włoska i jej smaki – wyniki konkursu na które zapewne czekaliście z utęsknieniem.
    Na początek chciałabym podziękować wszystkim za udział.
    Wasze propozycje wywoływały uśmiech i ślinotok, bo jak przejść obok nich obojętnie? Nie da się
    Wybór jak zawsze był ciężki, ale się udało 😉

    Poniżej zdjęcia wraz z przepisami osób które wygrały, a cała galeria konkursowa tutaj (klik).
    Zwycięzcom serdecznie gratuluję.

    1. Pani Daniela O. – SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ORZECHAMI WŁOSKIMI I SOSEM SEROWYM

    Kuchnia włoska i jej smaki - wyniki konkursu

     

    Składniki :

    250g makaronu Bavette n. 13 firmy Barilla

    250g zielonych szparagów

    100g sera z niebieską pleśnią

    200g śmietany 18%

    2 łyżki uprażonych orzechów włoskich

    1 łyżka masła

    1 łyżka tartego parmezanu

    Listki świeżej bazylii

    Przygotowanie :

    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, gdy makaron się gotuje przygotowujemy sos i szparagi. Umyte i osuszone szparagi po odcięciu główek za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na długie paski i wrzucamy na rozgrzane masło, przesmażamy ok. 3 min żeby były jeszcze chrupiące. Podgrzewamy na małym ogniu śmietanę z pokruszonym serem pleśniowym do całkowitego rozpuszczenia. Ugotowany makaron łączymy z sosem wykładamy na talerze, na makaron wykładamy szparagi, posypujemy uprażonymi orzechami, parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

    2. Pani Sylwia D. – Włoski tort makaronowy

    Kuchnia włoska i jej smaki - wyniki konkursu

    Składniki:

    500 g makaronu spaghetti
    2 jajka
    1/2 szklanki śmietany 18%

    WARSTWA CZERWONA:

    1 cebula
    1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżka bazylii
    sól
    pieprz czarny
    oliwa z oliwek

    WARSTWA BIAŁA:

    400 g fileta z indyka lub kurczaka
    200 g sera sałatkowo – kanapkowego
    oliwa z oliwek

    WARSTWA ZIELONA:

    450 g szpinaku rozdrobnionego
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek

    DEKORACJA:

    1 mozzarella
    oliwki czarne
    pomidorki koktajlowe
    oliwa z oliwek

    Przygotowanie.

    W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić.

    WARSTWA CZERWONA:

    Cebulę pokroić drobno i usmażyć na oliwie z oliwek. Wlać przecier pomidorowy, koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać.

    WARSTWA BIAŁA:

    Filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać  1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać.

    WARSTWA ZIELONA:

    Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Usmażyć na oliwie z oliwek, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec do przestudzonego szpinaku, wlać resztę mieszanki jajecznej. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym, drugą z mięsem, a trzecią ze szpinakiem. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować oliwą lub masłem. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając do dna.
    Następnie warstwę białą, a na koniec zieloną, lekko dociskając i wyrównując.
    Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli, oliwki, przekrojone pomidorki koktajlowe, które delikatnie należy posmarować oliwą z oliwek. Żeby nie popękały można je nakłuć wykałaczką.  Zapiekać w temperaturze 180*C przez ok 40 min. Można go podać dodatkowo z sałatką pomidorową lub sosem czosnkowym. Smacznego 🙂

    3. Pani Iwona Ch. – Makaron z bazyliowo – migdałowym pesto i szparagami

    Kuchnia włoska i jej smaki - wyniki konkursu

    Składniki na pesto:

    50 g mielonych migdałów
    1 i 1/2 szklanki bazylii
    50 g startego parmezanu
    30 ml oleju rydzowego
    70 ml oleju rzepakowego
    2 łyżeczki soku z cytryny
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:

    350 g makaronu wstążki
    10-12 sztuk szparagów

    Wykonanie:

    Szparagi obrać, związać sznurkiem i włożyć do osolonej, gotującej się wody. Gotować 2 – 3 minuty, odcedzić i przełożyć do miski wypełnionej wodą z lodem. Szparagi wyjąć z wody i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki pesto dokładnie ze sobą zblendować.
    Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać z migdałowym pesto, dodać pokrojone szparagi, delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
    Smacznego

    Czekam na Wasze dane teleadresowe przez 4 dni.
    Piszcie na email konkursy@smaczneprzepisy.com.pl
    w tytule wpisujecie Kuchnia włoska i jej smaki – wyniki konkursu.
    Gratuluję raz jeszcze i zapraszam do śledzenia bloga niebawem kolejne atrakcje.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *