Kuchnia włoska i jej smaki – wyniki konkursu
Kuchnia włoska i jej smaki – wyniki konkursu na które zapewne czekaliście z utęsknieniem.
Na początek chciałabym podziękować wszystkim za udział.
Wasze propozycje wywoływały uśmiech i ślinotok, bo jak przejść obok nich obojętnie? Nie da się
Wybór jak zawsze był ciężki, ale się udało 😉
Poniżej zdjęcia wraz z przepisami osób które wygrały, a cała galeria konkursowa tutaj (klik).
Zwycięzcom serdecznie gratuluję.
1. Pani Daniela O. – SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ORZECHAMI WŁOSKIMI I SOSEM SEROWYM
Składniki :
250g makaronu Bavette n. 13 firmy Barilla
250g zielonych szparagów
100g sera z niebieską pleśnią
200g śmietany 18%
2 łyżki uprażonych orzechów włoskich
1 łyżka masła
1 łyżka tartego parmezanu
Listki świeżej bazylii
Przygotowanie :
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, gdy makaron się gotuje przygotowujemy sos i szparagi. Umyte i osuszone szparagi po odcięciu główek za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na długie paski i wrzucamy na rozgrzane masło, przesmażamy ok. 3 min żeby były jeszcze chrupiące. Podgrzewamy na małym ogniu śmietanę z pokruszonym serem pleśniowym do całkowitego rozpuszczenia. Ugotowany makaron łączymy z sosem wykładamy na talerze, na makaron wykładamy szparagi, posypujemy uprażonymi orzechami, parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
2. Pani Sylwia D. – Włoski tort makaronowy
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 18%
WARSTWA CZERWONA:
1 cebula
1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka bazylii
sól
pieprz czarny
oliwa z oliwek
WARSTWA BIAŁA:
400 g fileta z indyka lub kurczaka
200 g sera sałatkowo – kanapkowego
oliwa z oliwek
WARSTWA ZIELONA:
450 g szpinaku rozdrobnionego
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
DEKORACJA:
1 mozzarella
oliwki czarne
pomidorki koktajlowe
oliwa z oliwek
Przygotowanie.
W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić.
WARSTWA CZERWONA:
Cebulę pokroić drobno i usmażyć na oliwie z oliwek. Wlać przecier pomidorowy, koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać.
WARSTWA BIAŁA:
Filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać.
WARSTWA ZIELONA:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Usmażyć na oliwie z oliwek, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec do przestudzonego szpinaku, wlać resztę mieszanki jajecznej. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym, drugą z mięsem, a trzecią ze szpinakiem. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować oliwą lub masłem. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając do dna.
Następnie warstwę białą, a na koniec zieloną, lekko dociskając i wyrównując.
Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli, oliwki, przekrojone pomidorki koktajlowe, które delikatnie należy posmarować oliwą z oliwek. Żeby nie popękały można je nakłuć wykałaczką. Zapiekać w temperaturze 180*C przez ok 40 min. Można go podać dodatkowo z sałatką pomidorową lub sosem czosnkowym. Smacznego 🙂
3. Pani Iwona Ch. – Makaron z bazyliowo – migdałowym pesto i szparagami
Składniki na pesto:
50 g mielonych migdałów
1 i 1/2 szklanki bazylii
50 g startego parmezanu
30 ml oleju rydzowego
70 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Dodatkowo:
350 g makaronu wstążki
10-12 sztuk szparagów
Wykonanie:
Szparagi obrać, związać sznurkiem i włożyć do osolonej, gotującej się wody. Gotować 2 – 3 minuty, odcedzić i przełożyć do miski wypełnionej wodą z lodem. Szparagi wyjąć z wody i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki pesto dokładnie ze sobą zblendować.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać z migdałowym pesto, dodać pokrojone szparagi, delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
Smacznego
Czekam na Wasze dane teleadresowe przez 4 dni.
Piszcie na email konkursy@smaczneprzepisy.com.pl
w tytule wpisujecie Kuchnia włoska i jej smaki – wyniki konkursu.
Gratuluję raz jeszcze i zapraszam do śledzenia bloga niebawem kolejne atrakcje.
Dodaj komentarz