Menu
  • Dziś jest : 16 stycznia 2025 Imieniny : Marcelego, Włodzimierza, Walerego
  • Menu

    Marchewka w codziennej diecie

  • Marchew to chyba najpopularniejsze warzywo w naszym kraju. Bez niej nie ugotujemy zupy, sałatka nam nie wyjdzie, nie wspominając o tym,  że dodamy ją do wielu innych potraw, a i chrupana na surowo zapewni wzmocnienie naszego organizmu. Nie każdy wie, że liczy ponad 60 odmian i ma zastosowanie chyba w każdej kuchni na świecie. Ma właściwości zdrowotne, lecznicze, a nawet kosmetyczne. O właściwościach odżywczych  marchwi decydują minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Marchew zawiera w sobie beta-karoten, który wzmocni nie tylko naszą opaleniznę,  ale również zapewni poprawne funkcjonowanie wzroku, wzmocni naszą odporność i zapewni ochronę przeciw nowotworami.

    Wartości odżywcze

    Znaczenie odżywcze ma tylko korzeń spichrzowy o rozbudowanym miękiszu który ma właściwości przeciwcukrzycowe jak i przeciwpasożytnicze.  Korzenie marchwi w głównej mierze zawierają węglowodany, białko i pektyny. W marchwi również witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP oraz mikroelementy: magnez, wapń, potas i sód. Dzięki swoim właściwościom marchewka ma działanie rozkurczowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, wpływa na regulację trawienia.

    Będąc na diecie trzeba pamiętać, że choć marchew surowa ma 33 kcl w 100g to jej indeks glikemiczny drastycznie wzrasta im dłużej taką marchew gotujemy.  Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 mogą spożywać tylko surową marchewkę.

    Ponadto marchew wykorzystamy przy takich schorzeniach jak:

    zaburzenia trawienne
    niedokrwistość
    przeciwko owsikom i glistom
    zapalenie dróg moczowych
    zaburzona przemiana materii
    niedożywienie
    stany zapalne skóry

    Jak spożywać marchew:

    Zastanawiacie się jakie ilości i forma podania będą dla nas odpowiednie?
    Powszechnie uważa się, że picie 2 szklanek soku sprawi, że swoją opalenizną będziemy się cieszyć dłużej. Jeśli nie wyobrażacie sobie picia soku z samej marchwi możecie dodać jakiś owoc np. jabłko lub banan. Przygotowanie surówek z surowej marchewki dostarczy nam wielu witamin i minerałów. Najprostszą i najpopularniejszą jest tarta marchewka z jabłkiem która może być podawana małym dzieciom którym rozszerzamy dietę.
    Gdy do tartej marchewki z jabłkiem dodamy odrobinę chrzanu, pieprz i w wersji fit jogurt (można dodać również śmietanę) wyjdzie nam pyszna surówka do obiadu. Dość dużo marchewki trzeba dodać do sałatki jarzynowej (ale tutaj indeks glikemiczny ma duże znaczenie). Jeśli chcemy taką sałatkę zrobić w wersji zdrowej wystarczy,
    że nie użyjemy majonezu, a zwiększymy ilość niektórych składników (przepis na sałatkę znajdziecie na naszym blogu). Marchew choć jest warzywem możemy wykorzystać do przygotowania wielu słodkości jak chociaż ciasta marchewkowego.

    Jeśli szukasz pomysłu na przepisy na fit ciasto marchewkowe tutaj znajdziecie propozycje
    Należy jednak pamiętać aby nie przesadzić z ilością spożywanej marchwi gdyż nadmierne nagromadzenie w organizmie witaminy A będzie niebezpieczne dla naszego zdrowia.  Nie każdy wie o tym, że w nadmiernej ilości witamina A jest toksyczna i może doprowadzić do wielu schorzeń np. nadpobudliwości, powiększenia wątroby, zaburzeń wzroku czy problemów ze skórą.

    Artykuł sponsorowany

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *