Miód na przeziębienie – jaki rodzaj będzie najlepszy?
Apiterapia, czyli leczenie miodem i produktami pszczelimi, znana i stosowana jest od wieków. Miód dzięki swoim właściwościom doskonale wzmacnia odporność i stosowany jest w leczeniu wielu różnych chorób, a zwłaszcza przeziębień. Jego skuteczność jest znacznie większa niż popularnych suplementów z apteki.
Właściwości lecznicze miodu
Miód w 80% składa się z różnego rodzaju cukrów, które są łatwo przyswajalne. Pozostałe składniki to witaminy z grupy B, witamina C oraz minerały, w tym żelazo, fosfor, cynk, potas, sód. Swoje właściwości lecznicze miód jednak zawdzięcza przede wszystkim enzymom zawartym w ślinie pszczół. Szczególnie lizozym, inhibina oraz apidycyna. To właśnie one mają właściwości antybiotyczne, skutecznie zwalczają bakterie i wirusy oraz zmniejszają ich namnażanie w organizmie.
Prawdziwe miody zwiększają naturalną odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przyspieszają rekonwalescencję organizmu.
Jakie miody na przeziębienie są najlepsze?
Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych zachorowań na infekcje wirusowe i bakteryjne, dlatego warto już wcześniej wzmocnić naturalną odporność organizmu. Wystarczy jedna łyżeczka miodu dziennie, by skutecznie bronić się przed przeziębieniem lub grypą.
Przeziębienie nie jest bardzo groźną infekcją, ale dolegliwości z nim związane są uciążliwe. Uporczywy kaszel, katar, ogólne osłabienie, czasami gorączka uniemożliwiają codzienne funkcjonowanie. Prawdziwe miody pozwalają znacznie złagodzić przykre dolegliwości i skrócić czas powrotu do pełni sił.
Choć wszystkie miody mają właściwości lecznicze, to jednak przy przeziębieniach polecany jest przede wszystkim miód:
lipowy,
akacjowy,
malinowy,
spadziowy,
rzepakowy,
gryczany.
Miód lipowy ma bardzo silne właściwości antyseptyczne, łagodzi kaszel, działa napotnie i przeciwgorączkowo. Miód akacjowy jest wyjątkowo słodki, dlatego szczególnie polecany jest dla dzieci, które nie zawsze chcą jeść miód. Wzmacnia odporność organizmu, łagodzi objawy przeziębienia. Miód malinowy działa rozgrzewająco, napotnie, przeciwgorączkowo. Polecony jest szczególnie przed snem.
Miód spadziowy i rzepakowy zalecane są przy nieżytach górnych dróg oddechowych, zmniejszają dolegliwości zapalenia oskrzeli i płuc. Miód gryczany jest za to szczególnie wskazany przy uporczywym i męczącym kaszlu suchym. Przyspiesza jego przekształcenie w kaszel produktywny, czyli mokry.
Rodzaj miodu warto dobierać zgodnie z jego właściwościami, dzięki temu łatwiej będzie zwalczyć konkretne objawy przeziębienia.
Jak wykorzystać miód podczas przeziębienia?
Właściwości lecznicze posiadają tylko prawdziwe miody ze sprawdzonych pasiek. Miody sztuczne są ich całkowicie pozbawione, podobnie jak miody z supermarketów, które poddawane są obróbce termicznej i są przegrzane. Ładnie wyglądają i się nie krystalizują.
Prawdziwy miód krystalizuje się, ale można przywrócić mu płynną postać poprzez podgrzanie. Trzeba jednak pamiętać, że temperatura podgrzewania nie może przekroczyć 40 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura powoduje, że miód traci swoje właściwości lecznicze! To dlatego koniecznie trzeba pamiętać, żeby dodawać miód do przestudzonych napojów.
W okresie przeziębienia właściwości lecznicze zwiększa dodanie go do wody wzbogaconej sokami z owoców lub warzyw. Woda wyzwala zawartą w miodzie inhibinę, która ma bardzo silne działanie niszczące wszelkiego rodzaju drobnoustroje. Najlepsze efekty przynosi łączenie miodu z cytryną, czosnkiem, imbirem, kurkumą, ziołami.
Naturalne, polskie miody posiada w swojej ofercie Pasieka Morawskich. Na ich stronie można znaleźć więcej informacji na temat właściwości prozdrowotnych miodu.
Kilka przepisów na domowe mikstury
Syropy z udziałem miodu najlepiej jest przygotować już przy pierwszych objawach przeziębienia, to dlatego, że największe właściwości uzyskują po 24 godzinach, kiedy wszystkie składniki się połączą.
Miód z cytryną i imbirem – cytrynę należy pokroić w plasterki i ułożyć w słoiku, do tego należy dodać ok. 2-3 cm startego imbiru i pokryć miodem. Najlepiej jest układać wszystkie składniki warstwami. Po 24 godzinach przechowywania w lodówce syrop gotowy jest do picia, można dodać także trochę kurkumy. Należy pić 3 razy dziennie po łyżeczce. Można słodzić nim także herbatę.
Syrop z cebuli i miodu – cebulę należy pokroić na cienkie plasterki i zalać miodem i zostawić w ciepłym miejscu. Po kilku godzinach syrop jest gotowy, doskonale łagodzi uporczywy kaszel.
Miód z mlekiem – to sprawdzony przepis naszych babć. Do ciepłego mleka należy dodać łyżeczkę miodu, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Tak przygotowany napój należy pić przed snem, działa napotnie, ułatwia zasypianie i łagodzi kaszel. Przyspiesza powrót do zdrowia.
Dodaj komentarz