Nasiona chia: kalorie i przepisy na deser
Nasiona szałwii hiszpańskiej są źródłem składników odżywczych takich jak: wapń, błonnik i magnez. Wspomagają pracę żołądka i nie zawierają glutenu. Nasiona nadają się jako dodatek do zup, sosów, sałatek, koktajli i deserów.
Nasiona szałwii hiszpańskiej – kalorie i właściwości
Nasiona chia wspomagają układ trawienny i przeciwdziałają zaparciom. Zawierają przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Łyżka nasion (10g) dostarcza 49 kcal. Nasiona są bogatym źródłem:
błonnika – obniżającego poziom złego cholesterolu (LDL) i glukozy we krwi,
wapnia – odpowiadającego za sprawne mięśnie,
żelaza – wspomagającego pracę układu nerwowego,
zdrowych kwasów tłuszczowych – umożliwiających wchłanianie się witamin do organizmu i wspomagających pracę mózgu,
magnezu – poprawiającego pamięć i myślenie,
fosforu – odpowiadającego za mocne kości,
potasu – niezbędnego do prawidłowej pracy serca.
Zastosowanie i dawkowanie nasion chia
Dzienne spożycie nasion szałwii hiszpańskiej nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 małych łyżeczek). Cena za 500 g nasion to ok. 8 zł. W kuchni nasiona chia można stosować całe lub zmielone. Nadają się jako dodatek do sałatek, jogurtów, koktajli, puddingów, owsianki, musli i domowego pieczywa. Nasiona namoczone w mleku sprawdzą się jako zagęszczacz do sosów i zup.
Przepis na pudding z nasionami chia i owocami
Czas wykonania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
50 g nasion chia (5 łyżek),
1 łyżka miodu,
400 ml mleka ryżowego,
garść świeżych jagód lub borówek.
Sposób wykonania:
Nasiona chia wsyp do miski, dodaj łyżkę miodu i mleko.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Pudding ponownie zamieszaj, rozlej do małych słoiczków i wstaw do lodówki na godzinę.
Owoce dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody i ułóż je na powierzchni puddingu tuż przed podaniem.
Smacznego!
Przepis na smoothie z nasionami chia i granatem
Czas wykonania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciskanego),
5 g nasion chia (1 mała łyżeczka),
nasiona z połowy granatu,
pół banana,
garść świeżego szpinaku.
Sposób wykonania:
Sok jabłkowy wlej do blendera.
Do soku dodaj szpinak, nasiona chia i banana.
Całość zmiksuj na jednolity koktajl.
Smoothie przelej do szklanego słoika z uchem i udekoruj nasionami granatu
Smacznego!
Gdy spożywamy chia powinniśmy pić dużo płynów, inaczej będziemy mieć problem z wypróżnieniem. Uwielbiam chia, na pewno skorzystam z przepisów 😊